Sánchez ber Torra fördöma våldet

Omkring 565 personer skadades vid upploppen och manifestationerna i Katalonien under den gångna veckan. Natten mot måndagen är den första natten som det inte har rapporterats om gripanden eller skadade. 300 av de skadade är poliser.

Samtidigt rapporteras det om stor skadegörelse i centrala Barcelona. En skadegörelse som beräknas kosta 2,5 miljoner euro. Affärer har plundrats då separatister har krossat skyltfönster.

Under söndagskvällen slängdes stora mängder sopor utanför centralregeringens delegation i Barcelona (bilden). Den katalanska separatistiska retoriken tar sig ständigt nya uttryck som Picknick för republik – och sopor.

Enligt regionalregeringen Generalitat skadades 565 personer i sammanstötningar mellan demonstranter och polis under förra veckan. Inrikesdepartementet uppger att 300 av de skadade är poliser.

Tillståndet för en polis är kritiskt. Polismannen är från Galicien och tillsammans med kolleger mötte de ett ”regn av stenar” i fredags kväll vid Laietana i Barcelona. Till veckoslutet anslöt sig radikala anarkistgrupper från Tyskland, Frankrike och Italien.

Omkring 400 personer gick till anfall mot polisen som beskriver händelsen som ”ovanlig och helt oproportionerligt” våldsamma.

”Det var tre fruktansvärda timmar där vi hamnade i ett regn av projektiler” säger en av polismännen till spanska medier. En tung pjäs av något slag ska ha kastats långt uppifrån, troligen från en balkong och träffat polismannen i huvudet. Polismannen föll till marken medvetslös och med en kraftig blödning.

Ytterligare en person ligger på sjukhus. Det är en kvinna och även hennes tillstånd var först kritiskt. Även här rör det sig om en huvudskada. Kvinnan uppsökte sjukvården på egen hand och hennes tillstånd har förbättrats.

Spaniens t f regerings chef Pedro Sánchez reser under måndagen till Barcelona fört att besöka de skadade. Sánchez har återigen bett regionalpresidenten och den katalanska separatisten Quim Torra att fördöma våldet något som han hittills inte uttryckligen har gjort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.