Prenumerera på nyheterna

Sánchez: Inga förhandlingar om att släppa ETA-fångar

Några förhandlingar med EH Bildu om att släppa nära 200 dömda ETA-terrorister blir det inte. Det säger Spaniens regeringschef Pedro Sánchez efter utspelet från Arnaldo Otegi om att det baskiska nationalistpartiet EH Bildu kan tänka sig att säga ja till budgeten om fångarna släpps.
I dagsläget finns det 177 dömda ETA-terrorister vid fängelser i Spanien. Ytterligare 21 sitter fängslade i Frankrike. Av de som sitter i Spanien är det 40 procent som är i anstalter i Baskien eller Navarra.

Det är långt ifrån de 740 som satt i fängelser tidigare när siffran var som högst över frihetsberövade ETA-medlemmar.

De närmaste fem åren har ett 50-tal avtjänat sina straff. Flera av ETA-terroristerna har fått långa påföljder. 2031 väntas cirka 80 ETA-terrorister sitta fängslade.

Som Svenska Magasinet berättade om under gårdagen krävde Arnaldo Otegi nyligen att nära 200 ETA-terrorister släpps fria. Det är ett krav om partiet ska ge budgetstöd till centralregeringen, vilket har blivit en rejäl huvudvärk för Sánchezadministrationen.

Oppositionsledaren Pablo Casado kräver att Pedro Sánchez bryter med de baskiska självständighetsaktivisterna i EH Bildu efter Otegis uttalande.

Sánchez svarade Casado under gårdagen med ett skarpt ”nej” att det inte blir tal om några förhandlingar med EH Bildu om att släppa ETA-fångar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.