Sánchez på jakt efter stödpartier

Socialistpartiet PSOE tappade 700.000 röster och tre mandat vid söndagen val jämfört med valet 28 april. Nu inleder partiledaren Pedro Sánchez det tuffa jobbet med att sy ihop en handlingskraftig regering. Han kommer i första hand att söka stöd av Ciudadanos och Unidas Podemos och han hoppas på att Partido Popular lägger ner sina röster. Men någon plats i regeringen kommer stödpartierna knappast att få.

Regionala nationalistpartier i Baskien och Navarra kommer också att få förfrågan från Sánchez att stödja en PSOE-ledd regering. Det blir ett pussel som kommer att läggas den närmaste tiden och frågan alla ställer sig idag är om pusselbitarna kommer att passa. Oppositionen har tidigare kommenterat Sánchez ansträngningar som en ”Frankenstein-regering”.

PSOE kommer att söka stöd av Unidas Podemos, PNV, Más País, Compromís, BNG, Teruel Existe, och Partido Regionalista de Cantabria samt av det kanariska regionala partiet CC.

Inom PSOE är första alternativet en minoritetsregering. Och det är ingenting nytt. Så var det efter valet 28 april. Unidas Podemos partiledare Pablo Iglesias som har fått se sitt parti tappa väljare gång efter gång efter rekordvalet 2016 kräver ministerposter i en PSOE-regering. Det har señor Sánchez hittills avfärdat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.