Sánchez spår nationellt nödläge till mitten av maj

Räkna med ytterligare en förlängning av det nationella nödläget till mitten av maj. Det var den spanske regeringschefen Pedro Sánchez besked när han under torsdagen talade i kongressen, en debatt som varade i över fem timmar, där endast 43 ledamöter närvarade.

På torsdagen röstade kongressen för att i första hand förlänga det nationella nödläget med 15 dagar fram till den 26 april. 270 ledamöter röstade ja medan 55 röstade emot (Vox, CUP och Foro Asturias). Dessutom valde 25 ledamöter att lägga ned sina röster (ERC, JxCat y Bildu).

Nästa vecka kommer Pedro Sánchez att kalla politiska partier, fackföreningar, arbetsgivarorganisationer och regionala presidenter till ett möte. Det är inledningen som ska utmynna i en överenskommelse med namnet Pactos de la Moncloa.

Pedro Sánchez säger också att han är ”övertygad” om att han inom ett par veckor kommer att föreslå att det nationella nödläget förlängs ytterligare en gång, till mitten av maj.

”Låt oss se hur allting utvecklar sig de närmaste två veckorna. Misstag har skett men det beror på den okunnighet vi har haft kring viruset. För varje dag som går lär vi oss nya saker. Ett normalt liv blir det först när vi har ett vaccin”.

Sánchez betonade att den som vill arbeta för Spanien återuppbyggnad bör axla ansvar. Han liknade den nya överenskommelsen som vid den pakt som kom till 1977 under Adolfo Suárez.

Men det finns också kritiska röster mot Sánchez förslag. Oppositionen menar att det handlar om stöd till regeringspartiet PSOE i första hand och inte till landets bästa.

”Låt oss se vad överenskommelsen handlar om. Först då tar vi beslut om vi går med eller inte” säger Iván Espinosa de los Monteros, hos ytterkantshögerpartiet Vox.

I dagsläget har inte den spanska regeringen något förslag som ska ligga till grund för mötet nästa vecka och vilket avtal som ska förhandlas fram. Det gäller hur landet ska möta den ekonomiska krisen som följer i coronapandemins spår.

Partier som redan sagt jag till att sätta sig ned med PSOE och regeringschefen Pedro Sánchez är Unidas Podemos, Ciudadanos, PNV och ytterligare några mindre partier.

Katalanska regionala partier som Esquerra och JxCat är avvaktande och kräver att den katalanska regionpresidenten Quim Torra ska vara med och bestämma en hel del. EH Bildu och CUP säger redan nej.

Sánchez kommer att anstränga sig för att få med Partido Popular och partiledaren Pablo Casados eftersom det största oppositionspartiet beskrivs som en viktig del att ha med i överenskommelsen.

”Var inte rädd för en uppgörelse. Var modig och gör det bästa för landet som du säger att du älskar så mycket” sa Sánchez med adress till Casados.

Vid åtta tillfällen betonade han ”enhet och lojalitet”.

Sent på torsdagskvällen kom det även ett beslut om att EU-ländernas finansministrar hade enats om ett gigantiskt stödpaket för att möta coronakrisen. Totalt 500 miljarder euro ska fördelat på olika fonder och lån ska rädda europeiska jobb och företag.

Simma eller sjunk, var mötesordföranden Mario Centenos uppmaning inför mötet.

”Mycket står på spel. Jag manar alla finansministrar att enas om en modig och ambitiös plan för att skydda våra ekonomier. Det är ett säkerhetsnät för att skydda våra arbetare, företag och nationer”, sade Centeno.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.