Prenumerera på nyheterna

Sardinspett hjälper till vid återhämtning efter coronasmitta

Vi är nu inne i den tiden på året då ”espeto de sardinas”, grillade sardiner på spett, är att rekommendera. Sommarmånaderna utan ”r” brukar vi säga, maj, juni, juli och augusti. Och faktum är att sardiner är en nyttig fisk. En så kallad blå fisk med en betydande mängd omega 3-fettsyra och en naturlig antiinflammatorisk kost som hjälper till vid återhämtning för den som har varit smittad av coronaviruset.

I torsdagens nummer av Diario SUR intervjuas specialisten José Manuel García Almeida vid näringsenheten på sjukhuset Clínico Universitario Virgen de la Victoria i Málaga. García Almeida har arbetat med att behandla coronasmittade patienter vid sjukhuset med rätt kost.

Han säger att grillade sardiner på spett är ett utmärkt läkemedel vid återhämtning för coronapatienter. Sardiner har en betydande mängd omega 3-fettsyra som är antiinflammatoriskt. Han tillägger att det även är bra att äta sardiner på konserv.

Den som har varit smittad av viruset SARS-CoV-2 rekommenderas att äta blå fisk tre till fem gånger i veckan. Förutom sardiner går det även utmärkt med andra vanliga fiskar på Costa del Sol som boquerones (ansjovis), taggmakrill, makrill och tonfisk.

Och benen i sardiner och boquerones är också lätta att gnaga i sig och dessa har ett högt värde av kalcium.

Den som har varit smittad av coronaviruset har även fått en sämre muskelmassa. Det betyder att personen känner sig svag och upplever viktminskning. En diet rik på protein är att rekommendera.

Mandlar, valnötter och pistagenötter, liksom en kost med grönsaker och frukt rekommenderas också. Speciellt frukter med högt c-vitamininnehåll som apelsin och kiwi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.