Prenumerera på nyheterna

Schweiziskt solenergiflygplan får nytt liv i Spanien

Tre år efter att det schweiziska flygplanet Solar Impulse landade i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten har det tecknats ett avtal som möjliggör ett ”andra liv” i Spanien för det innovativa flygplanet.

Det är det USA / Spanska företaget Skydweller, beläget i centrala Castilla-La Mancha-regionen som har tecknat avtalet med företaget med samma namn som flygplanet. De vill dra nytta av Solar Impulses expertis på solenergiflygplan för att utveckla, testa och tillverka kommersiella obemannade ”evighets”-flygplan.

Detta är en teknik som har fått stor uppmärksamhet över hela världen eftersom de kan visa sig vara lovande applikationer inom många olika områden. Som övervakning av naturresurser, insamling av data, väderprognoser, övervakning av nödsituationer samt telekommunikationer. Inklusive Internet och 5G för otillgängliga områden.

Flygplanet som för närvarande finns i Morges i västra Schweiz har sålts för ett okänt belopp och förväntas anlända till Spanien inom fyra till sex veckor, enligt uppgifter från Solar Impulsedirektören Gregory Blatt till den schweiziska nyhetsbyrån Keystone / ATS. Förutom flygplanet ingår även relaterade tillgångar samt en exklusiv IP-licens. När arbetet med den nya tekniken är fullbordad kommer att flygplanet att återsändas till Schweiz för att få en permanent plats på ett transportmuseum i Lucern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.