Prenumerera på nyheterna

Se årets bästa stjärnfall ”Perseiderna”

Natten mellan den 12 och 13:e augusti kan bli en av de häftigaste upplevelserna i sommar. Det är den intensivaste dagen för årets bästa meteorregn, Perseiderna.

Här i Spanien är chanserna att det är stjärnklart stor och då har du goda chanser att se många stjärnfall speciellt under nätterna runt den 12 augusti, men kan börja ses redan i dag.

Perseiderna är synliga från mitten av juli varje år, med störst aktivitet mellan den 8 och 14 augusti och en topp den 12 augusti. Under toppen når antalet meteorer ca 60 stycken i timmen eller mer.

Lämna stadens ljus, varför inte ner till en strand eller ut på landet borta från störande ljus där du känner dig trygg. Sen är det bara att lägga sig på rygg rikta blicken mot den delen av himlen som är mörkast koppla av, njuta och vänta på att meteorerna ska dyka upp lite varsomhelst på himlen.

Perseiderna har observerats under omkring 2 000 år. Den tidigaste kända noteringen om dessa meteorer kommer från Mellanöstern. I Europa blev Perseiderna kända som “Sankt Lars tårar” eftersom de kan observeras kring hans helgondag den 10 augusti.
En del perseider kan vara riktigt ljusstarka, de går att se även inne städerna trots ljuset från gatlampor och månen, så planera in kvällen den 12 augusti i almanackan.

Sky-live.tv-kanalen kommer att sändas live, från Teide-observatoriet (Teneriffa) och från Roque de los Muchachos-observatoriet (La Palma) på natten den 12 augusti, i samarbete med Energy Efficiency Laboratories (EELabs) ) projekt av Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) och av programmet för astronomiövervakning / SODECAM – Service för innovation av Cabildo på ön La Palma.

Foto: Brocken Inaglory – Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2632873

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.