Prenumerera på nyheterna

Seat bygger batterilaboratorium i Spanien

Den spanska biltillverkaren investerar mer än sju miljoner euro i laboratoriet som kallas ”Test Center Energy” vid fabriken i Martorell strax väster om Barcelona, men detta är bara en del av ett nyligen annonserat investeringsprogram på totalt fem miljarder euro.

Bygget av batterilaboratoriet har redan startat och byggnaden som blir på 1.500 kvadratmeter skall stå färdig i april 2021. Där kommer det att bli möjligt att testa olika energisystem för el- och hybridfordon. Med en testkapacitet på upp till 1,3 megawatt blir detta enligt Seat ett banbrytande batterilaboratorium i Spanien.

Den innehåller olika testområden där celler med litiumjonteknik, mellan- och högspänningsbatterier och olika laddare för elfordon kan testas. Dessutom finns flera klimatkammare för att testa batterierna och modulerna under extrema temperaturförhållanden. “Betydande steg mot elektrifiering för Seat”.

Tester på elfordon kan sedan utföras i en specialutrustad verkstad som är avsedd för upp till sex fordon samtidigt. Där kan olika tester relaterade till energisystemets prestanda, funktionssäkerhet och integrering av funktioner utföras.

Werner Tietz, Seat styrelseledamot, säger: ”Vi är glada att kunna meddela startskottet för detta projekt. Byggandet av detta unika nya Test Center Energy i Spanien är ett viktigt steg mot elektrifiering för Seat. Det nya batterilaboratoriet kommer att göra det möjligt för oss att själva utveckla energisystemen för framtida hybrid- och elfordon och därmed främja en utvidgning av hållbar elektrisk mobilitet. ” Seats omställning till el:

Biltillverkaren genomgår för närvarande en förändring mot elektrifiering av företaget och dess varumärken. Seat och Cupra kommer att lansera fem nya elektriska och plug-in hybridmodeller under 2020 och 2021, som kommer att läggas till den elektriska versionen av Seat Mii som finns i handeln. Leon-familjen kommer att ha plug-in hybridelektriska modeller under varumärket Seat och Cupra, tillverkade i Martorell; Seat Tarraco kommer att ha en PHEV-version och Cupra Formentor, den första modellen som designats och utvecklats för varumärket Cupra, kommer också att ha plug-in hybridelektriska varianter, som kommer att tillverkas i Martorell. Dessutom kommer Cupra el-Born att gå med i Seat Mii electric som företagets andra helelektriska fordon.

Relaterad artikel:
Volvo och Iberdrola inleder samarbete i Spanien.

Bildtext: Batterilaboratoriet, foto: Seat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.