Prenumerera på nyheterna

”Señor Sánchez, börja med lättnader i Andalusien”

Andalusiens regionpresident Juanma Moreno har under söndagen suttit i videokonferens med Pedro Sánchez. Är det någon region som har färre antal smittade i Covid-19 så är det Andalusien. Därför bör lättnader i karantänbestämmelserna under det nationella nödläget börja här.

Andalusiens regionpresident höll vid middagstid på söndagen ett direktsänt tv-tal med efterföljande presskonferens något som han gjort sex söndagar i rad under Covid-19-krisen.

Tidigare på söndagen hade Sánchez en videokonferens med samtliga regionala presidenter i Spanien om de eventuella lättnader som följer från den 10 maj. Allt beror på hur läget ser ut just då.

Med tanke på att Andalusien har färre smittade jämfört med andra regioner på fastlandet bör lättnaderna börja här.

Det var något som även regionalparlamentets talesperson Elías Bendodo betonade vid en radiointervju för stationen Onda Cero. Andalusien nådde sin kulmen redan den 30 mars i antalet smittade, avlidna och inlagda på sjukhus.

Samtidigt måste vi fortsätta att vara försiktiga tills risken för att smittas är noll, säger Bendodo.

Den 30 mars var det 2.800 personer som vårdades för Covid-19 vid sjukhus i Andalusien. Numera är det hälften så många. Och antalet som intensivvårdades 30 mars var 480. Nu är det 289.

Det är siffror som visar att vi är på rätt väg, säger Moreno.

Aktuella siffror på söndagen är att Andalusien har 11.425 bekräftade Covid-19-fall, vilket är 221 fler än igår. Nära ett tusen personer, eller 993 för att vara exakt har avlidit. Det visar siffror från Folkhälsovården.

Antalet smittade i Andalusien ligger på 34 per hundra tusen invånare med det nationella genomsnittet är 138.

Befolkningen i Andalusien har visat ansvar under det nationella nödläget och bör vara bland de första som kan återgå till full aktivitet, säger Juanma Moreno.

Moreno har även uttryckt sin oro för Sánchez för det uttalandet som kom från arbetsminister Yolanda Díaz tidigare under veckan. Díaz sa nämligen att dt kommer att bli en gradvis öppning i turiustbranschen.

Turistnäringen är nödvändig för Andalusien med 32 miljoner besökare om året. För oss innebär det katastrof att inte kunna starta upp turist- och servicesektorn. I värsta fall handlar det om förluster på 15 miljarder euro och 140.000 jobb som riskerar att försvinna.

Andalusien oppositionsledare Susana Díaz (PSOE) har inte hörts mycket under Covid-19-pandemin. Hon skriver på Twitter att ”Spanien behöver en blocköverskridande politisk överenskommelse om en social och ekonomisk återuppbyggnad”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.