Prenumerera på nyheterna

Separatistledaren Puigdemont greps på Sardinien

EU-parlamentsledamoten och den katalanska separatistledaren Carles Puigdemont greps av två civilklädda italienska poliser på torsdagen vid flygplatsen Alguer på Sardinien. Hans advokat Gonzalo Boye bekräftar gripandet och säger att det följer på den arresteringsorder som spanska myndigheter utfärdade på Puigdemont den 14 oktober 2019.

Enligt Boye hade Puigdemont rest till Sardinien i sin roll som ledamot i EU-parlamentet. Närmast ska en domstol i Sasseri avgöra om han ska släppas fri eller utlämnas till Spanien.

Puigdemont skulle besöka Sardinien i samband med firandet av helgonet San Miguel. Han skulle träffa medlemmar i den katalanska kulturföreningen Adifolk i Alguer. En del av befolkningen pratar katalanska eftersom ön en gång i tiden ingick i kungariket Aragonien.

Sedan 2017 lever han i exil i Belgien anklagad för bland annat uppror och uppvigling i samband med den olagliga folkomröstningen om Kataloniens självständighet.

En arresteringsorder har varit utfärdad sedan 2019 och i våras förlorade han sin åtalsimmunitet som EU-parlamentsledamot, efter en omröstning i EU-parlamentet.

Det är andra gången Puigdemont grips. Han satt tolv dagar frihetsberövad efter ett gripande i Tyskland innan en regional domstol i Schleswig-Holstein släppte honom fri mot borgen.

Inte helt överraskande uttrycker den nuvarande katalanske regionpresidenten Pere Aragonès sitt stöd för Puigdemont och fördömer gripandet.

– Vid din sida, president Puigdemont, hälsar Aragonés.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.