Prenumerera på nyheterna

Sex poängs avdrag för användning av mobiltelefon under körning

Den 1 juli 2206 införde Spanien systemet med straffpoäng som dras av vid trafikförseelse. I den nya trafikreformen så godkände ministerrådet vid ett möte under gårdagen inrikesdepartementets förslag att höja poängavdraget från tre till sex för den som använder och håller i sin mobiltelefon under körning. Samtidigt höjs bötesbeloppet från 200 till 500 euro.

På 14 år sedan systemet med straffpoäng infördes har mer än 269.000 förare blivit av med samtliga tolv poäng. Därmed har de blivit av även med sitt körkort.

Att använda mobiltelefon under körning är distraherande och är den bidragande orsaken till majoriteten av dödsolyckorna på de spanska vägarna. Genom att höja poängavdraget till 6 så bedöms det lika allvarligt att använda mobiltelefonen under körning som vårdslös körning, rattfull eller att vara drogpåverkad.

Samtidigt sänks hastigheten i samhällen från 50 till 30 km/h. I stadskärnor som gamla stan eller centro histórico sänks den högsta tillåtna hastigheten till 20 km/h.

Några fler trafiknyheter:

Den som har en radarvarnare, det vill säga varnar för höghastighetskameror, blir av med tre poäng.

Högsta tillåtna hastigheten på enkelriktade gator blir 20 km/h.

Sparkcyklar och tvåhjulingar med elektrisk motor förbjuds på trottoarer och gågator. Högsta tillåtna hastighet på dessa blir 25 km/h.

Minimiåldern för att köra lastbilar eller bussar sänks från 21 till 18 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.