Prenumerera på nyheterna

Sex ”puntos” ryker med mobiltelefon i handen under körning

Den spanska regeringen godkände på tisdagen utkastet till den lagreform som är på gång och som gäller trafiksäkerheten (Ley de Tráfico y Seguridad Vial). Med reformen skärps påföljden av att hålla i en mobiltelefon under körning. Du blir av med sex poäng, eller så kallade ”puntos”, på ditt körkort, plus böter på 200 euro.

Närmast ska det spanska parlamentet godkänna utkastet till ny trafiksäkerhetsreform.

Den 1 juli 2006 infördes så kallade ”puntos” eller poäng på spanska körkort. När en förare mist samtliga tolv ”puntos” blir körkortet indraget.

Enligt texten i reformförslaget som Trafiksäkerhetsverket DGT (Dirección General de Tráfico (DGT) tittat på kommer man att skilja på om föraren har mobiltelefon i handen eller inte när denne tittar på den.

Om trafikpolisen kommer på föraren att se på mobilen under körning men utan att röra den ryker tre ”puntos” från körkortet. Men använder föraren mobiltelefonen genom att hålla i den så ryker sex ”puntos”.

Andra områden där övervakningen i trafiken kommer att öka gäller kravet på bilbälte och säkerheten för barn. Det blir även ökade kontroller med anledning av kravet på hjälm.

Lanseringen av ”puntos” eller poängsystemet infördes på körkort i Spanien under 2006. Under de två första åren var det nästan 24.000 personer som fick sina körkort indragna efter att ha förlorat samtliga tolv ”puntos”. 5.158 av dessa förare var från Andalusien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.