Sexuellt överförbara sjukdomar ökar

Myter, felaktig information och att ungdomar ser porrfilmer har bidragit till att antalet sexuellt överförbara sjukdomar har ökat stort på Solkusten de senaste fem åren. Många ungdomar använder inte preventivmedel som kondom och allt fler ser porrfilmer.

Det är framför allt i ålderskategorin 15 till 45 år som de flesta fall av sexuellt överförbara sjukdomar registreras. Antalet fall av herpes genitalis är 16,15 på 100.000 invånare. Andra vanliga sexuellt överförbara sjukdomar är gonorré, 11,09, syfilis, 9,02 och klamydia, 6,22 fall på 100.000 invånare.

Det är Costa del Sol och Málaga stad som registrerar de flesta fallen. 60 procent av de som drabbas är män.

Sex är omgivet av myter och felaktig information vilket bidrar till ökningen de senaste fem åren skriver Diario SUR på fredagen. Allt fler ungdomar ser porrfilmer där användning av kondom är ovanligt.

En nyligen publicerad undersökning i Spanien visar att användningen av kondomer har minskat från 50 till 30 procent. Unga människor har inte den uppfattningen att samlag utan kondom är som att spela rysk roulette.

Gonorré har tiodubblats i provinsen Málaga de senaste tio åren för att nå 8.722 smittade. Flest drabbade finns i åldern 20-24 även om ökningen har varit störst i åldern 15 till 19 år.

Dessa infektioner utgör ett allvarligt folkhälsoproblem på grund av de komplikationer som följer såvida inte sjukdomen diagnostiseras tidigt och lämplig behandling sätts in i tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.