Prenumerera på nyheterna

Simón bekräftar att utsikterna är goda

Smittan har återigen ökat i Spanien, men den fjärde vågen bedöms vara stabil och utsikterna är goda. Det sa Smittskyddscentrets chef Fernando Simón när han framträdde vid en pressträff på måndagen.

Incidenstalet i Spanien har ökat med 17 fall till 230,5 fall per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna. Senaste helgen rapporterades totalt 21.071 nya fall och 121 avlidna med covid-19.

Även om incidenstalet har ökat bedöms utsikterna på längre sikt som goda och anledningen är att resultatet efter påsken inte är så negativa som man först hade fruktat.

Incidenstalet över de sju senaste dagarna ligger på 109,93 fall vilket är mindre än hälften av incidenstalet över de 14 senaste dagarna. Enligt experterna är det ett bevis för att incidenstalet gradvis kommer att minska ganska snart.

Trots att vi befinner oss i den fjärde vågen var det en optimistisk Fernando Simón som framträdde. Även om det nationella nödläget upphör om tre veckor och perimeterkarantän för regioner och utegångsförbud upphör finns det andra former av kontroll och förebyggande insatser som kan göras.

– Den närmaste tiden vi har framför oss är gynnsam. Vi har fler som är immuna efter att ha varit sjuka och smittade, och antalet som blir vaccinerade ökar. Med den erfarenhet vi har tror jag inte att det blir nödvändigt att förlänga det nationella nödläget. Men det är någonting som måste utvärderas, säger Smittskyddscentrets chef Fernando Simón.

Som tidigare skiljer sig incidenstalen mellan Spaniens regioner. I topp bland de större regionerna ligger Madridregionen med 406,7. Andalusien har 263,4 och Valenciaregionen redovisar det rekordlåga incidenstalet 39,3. Balearerna och Kanarieöarna redovisar 60,6 respektive 140,5.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.