Prenumerera på nyheterna

Sju olika siffror över dödsfall i covid-19 i Spanien

Det råder fullständigt kaos i uppgifterna kring hur många dödsfall i covid-19 som Spanien har. Det finns inte mindre än sju olika studier på antalet dödsfall och där överdödligheten kan vara 16.000 fler. Men Sánchezregeringen håller fast vid sin officiella siffra och hävdar att de övriga dödsfallen kan bero på andra orsaker.

I fredags avslutades den utlysta officiella tio dagar långa landssorgen i Spanien. Utan att vi egentligen vet hur många som har avlidit i sviterna av covid-19. Fram till igår söndag hade 27.135 personer avlidit enligt regeringens siffror.

Men sju av tio invånare i Spanien menar att det saknas insyn och öppenhet i Sánchezregeringen när det kommer till att rapportera covid-19-fall. Det visar en undersökning från GAD3.

Spaniens chef för akutsjukvården Fernando Simón säger att det inte är förnuftigt att tro att vi har 43.000 dödsfall med coronavirus. Han tror att det rör sig om mellan 28.000 till 29.000.

Å andra sidan finns det i Spanien i nuläget inte mindre än sju olika studier och siffror över antalet döda i cocid-19-relaterade sjukdomar.

Hälsovårdsdepartementet Ministerio de Sanidad
Det är hälsovårdsministern Salvador Illa som basar över detta departement.
Dödsfall: 27.135.

Instituto Carlos III
Här mäter man överdödligheten med hjälp av data från civila register. Fram till 26 maj låg siffrorna något över regeringens. När uppgifterna från domstolarna anlände sköt antalet upp i 43.260.

Instituto Nacional de Estadística
Spaniens motsvarighet till statistiska centralbyrån. INE presenterade siffror i förra veckan över antalet döda under de 21 första veckorna 2020. Det var 225.930 vilket är en ökning med 43.945 dödsfall i år.

Begravningsbyråerna
Begravningsbyråernas sammanslutning Aesprof (Asociación Española de Profesionales de los Servicios Funerarios) redovisar 43.985 dödsfall i covid-19 mellan 14 mars till 25 maj.

Socialförsäkringssystemet Seguridad Social
Seguridad Social redovisar 38.508 färre pensionsutbetalningar i maj jämfört med april. Förklaringen ska ligga i att många äldre människor och i pensionsåldern har avlidit i covid-19.

Univ. Politécnica de Madrid
Universitetet har utfört en matematisk studie fram till 26 maj som pekar på 45.913 dödsfall. Professor Rafael Cascón förklarar att resultatet bygger dels på MoMo-rapporten och Seroprevalensstudien som tyder på att det faktiska antalet dödsfall kopplade till pandemin kommer att vara cirka 46.000

Världshälsoorganisationen WHO
I torsdags redovisade WHO 29.858 dödsfall i Spanien. Efter att Sánchezregeringen reagerat på WHO:s uppgifter justerades dessa senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.