Sjukvården i Spanien växlar upp

Det vidtas kraftiga åtgärder för att den spanska sjukvården skall klara en kraftig ökning av antalet inkommande coronasmittade patienter.

Alla privata vårdgivare ställs nu under de regionala hälsovårdande myndigheternas kontroll, detta innebär i praktiken att alla privatsjukhus nu står till den offentliga sjukvårdens förfogande. Detsamma gäller privata läkarmottagningar och privata ambulansföretag.

De som studerar sista året på sin läkar- eller sjuksköterskeutbildning tas i anspråk för arbete på sjukhusen. Pensionerade läkare och sjuksköterskor ombeds att återinträda i tjänst. Rotationer av medicinsk personal samt semestrar och ledighet har suspenderats.

Alla företag som producerar eller kan producera materiel för att ställa diagnoser, tillverka skyddsmasker eller skyddsglasögon fick i söndags 48 timmar på sig att inkomma med upplysningar till myndigheterna om vad de har eller kan bidraga med. Underlåtenhet att hörsamma detta innebär dryga böter.

Utöver detta har de regionala myndigheterna vidtagit de åtgärder de anser nödvändiga i sina respektive regioner. Jag har ingen möjlighet att gå igenom samtliga regioner, men detta gäller nu för Andalusien:

För att frigöra sängar på intensivvårdsavdelningarna så ställs alla planerade operationer in, förutom onkologiska (cancer) vilka utförs enligt plan. Förutom för cancerpatienter så skjuts alla revisionskonsultationer eller diagnostiska tester upp. Förstabesök, akutkonsultationer, akuta operationer som t.ex. kejsarsnitt, transplantationer och transfusioner skall dock fungera som vanligt.

För att minska på trycket på vårdcentralerna så behöver man nu inte besöka läkaren för att få sina läkemedelsrecept förlängda. Man kan sedan igår istället ringa 955 545 060 för detta. Inom de närmaste dagarna kommer man även att kunna göra det via appen ”Salud Responde”. Möjligheterna för telekonsultation och telemedicin utökas för att minimera besöken på vårdcentralerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.