Prenumerera på nyheterna

Sjukvårdens upprop till politikerna: Sluta tjafsa!

Politikernas hantering av den andra vågen av covid-19 övertygar inte personalen vid landets sjukhus. 55 vetenskapliga sällskap som representeras av 170.000 professionella vid sjukhusen publicerade på söndagen ett upprop, ett manifest på tio punkter, där de ber politikerna lägga stridsyxorna för att i stället bekämpa covid-19-pandemin.

Budskapet ”En salud, ustedes mandan, pero no saben”, Ni bestämmer om hälsan, men vet inte något”, som publicerades på plattformen change.org på söndagen, riktar vårdpersonal skarp kritik mot Spaniens politiker

De uppmanar politikerna att inte bekämpa pandemin politiskt. Besluten ska bygga på vetenskaplig grund.

Det är totalt 170.000 yrkesverksamma inom den spanska sjukvården som står bakom uppropet. De är trötta på det politiska bråket som omger covid-19 i Spanien.

Uppropet är riktat mot regeringschefen Pedro Sánchez och de regionala presidenterna i Spanien. Nu får det vara slut på de politiska diskussionerna. I stället ska vetenskapliga åtgärder införas i kampen, och vägledningen ska experterna stå för.

Besluten ska baseras på bästa tillgängliga vetenskapliga bevis som är helt fristående från politisk konfrontation.

De 55 vetenskapliga sällskapen i Spanien däribland Sociedad Española de Medicina Interna (SEMI) som undertecknat uppropet har ett nära samarbete sedan covid-19-kongressen som hölls i mitten av september.

För Spanien handlar det om att upprätta ett nationellt protokoll som inte påverkas av de olika regionernas syn utan som är enhetligt och utan minsta inblandning av politik.

De fördömer också den ”byråkratiska långsamheten” när det gäller att lösa juridiska, tekniska och administrativa svårigheter som bara försenar lösningar. Nu gäller det att stoppa ändlösa diskussioner och vidta åtgärder.

Uppropet slutar med följande vädjan:

”För dig och din familj och alla andra 47 miljoner spanjorer så kräver vi en politisk, professionell och human förändring. Alla vi inom de vetenskapliga sällskapen och sjukvården erbjuder dig vår kunskap”.

Foto: Twitter Sociedad Española de Medicina Interna (SEMI)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.