Prenumerera på nyheterna

Skadegörelse och plundring följer med våldsamma upplopp

De våldsamma upploppen i flera spanska städer har pågått i sex dygn. Det talas om en omfattande skadegörelser men också om hur stora grupperingar krossar butiksfönster och plundrar.

Enbart i Barcelona hade 724 sopcontainers fram till igår söndag ödelagts genom bränder. Enbart i lördags vandaliserades sopkorgar, sittbänkar och andra utemöbler för 130.000 euro. Totalt handlar det nu om en skadegörelse som värderas till över 900.000 euro.

De våldsamma upploppen har pågått i sex dygn efter att ha inletts den 15 februari när rapparen Pablo Hasél barrikaderat sig i ett universitet istället för att överlämna sig till polisen för att inleda ett nio månader långt fängelsestraff. Hasél greps dagen därpå och fördes till en anstalt.

Hasél har bland annat hyllat de terrorstämplade vänstergerillorna GRAPO och ETA och uppmuntrat dem till att agera igen. ETA dödade över 850 människor under sin väpnade kamp för ett självständigt Baskien.

Minst 150 personer har hittills gripits och 200 personer har skadats varav över en tredjedel är poliser.

Butiksägare har fått se sina fönster krossas. Butikerna har plundrats på varor.

Efter flera dagars tystnad gick Spaniens premiärminister Pedro Sánchez ut i offentlighetens ljus och fördömde våldet och vandaliseringen.

– I en fullvärdig demokrati, och Spanien är en fullvärdig demokrati, är det oacceptabelt att använda någon form av våld, det finns inga undantag. Det finns ingen situation som rättfärdigar det.

Men situationen är komplicerad för Sánchez. Regeringspartnern och ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos har inte velat ta avstånd från oroligheterna.

Under söndagen höll den regionala poliskåren Mossos d’Esquadra ett möte med regionregeringen i Katalonien. Regionregeringen har därefter förändrat sitt förhållningsätt till oroligheterna har talar nu om ”ren vandalism”.

Upploppen har skakat om de två regionala partierna Junts och ERC som efter förra söndagens val sitter i förhandlingar om en framtida regionregering. Efter ett antal nätter med upplopp på gator och torg beskriver regionministern Miquel Sàmper våldshandlingarna som ”ren vandalism och rån”.

Våldsverkarna har även gett sig på tidningsredaktioner som dagstidningen El Periódico i Barcelona samt journalister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.