Prenumerera på nyheterna

Skandinaver riskerar förlora andelslägenheter

Skandinaver däribland svenskar riskerar att förlora sina andelslägenheter på grund av att bolaget Silverpoint Vacations på Teneriffa har ansökt om konkurs. Silverpoint Vacations är känt för sina hotell Beverly Hills, Beverly Hills Heights, Hollywood Mirage, Palm Beach Tenerife och Club Paradiso.

– Det är ett stort timesharebolag på Teneriffa som har ansökt om konkurs och detta kommer att drabba tusentals skandinaver varav ett stort antal svenskar, säger Robert Lindgren vid LR-Lawyers till Svenska Magasinet.

I höstas lades det första embargot mot timeshareanläggningen i Arona på Teneriffa som ägs av Silverpoint Vacations, SL efter en skuld på totalt 62.590,98 euro. Något som dagstidningen El Día rapporterade om i oktober.

Skulden härrör från fordran som klienter har ställt efter att ha förvärvat andelslägenheter där Silverpoint Vacations inte uppfyllt sina åtaganden.

Nu har Silverpoint Vacations ansökt om konkurs vilket gör att många som har köpt timeshareandelar (även känt som andelslägenheter) kan drabbas.

– Säljbolaget har även sålt andra typer av boendevarianter i ett försök att befria sig från den lagstiftning som trots allt reglerar timesharemarknaden, säger Robert Lindgren som arbetar vid den spanska advokatbyrån Abogados LR som regelbundet hanterar krav från timeshareägare.

– En del av de nya metoderna att sälja semesterboenden liknar mer bedrägeri.

Robert Lindgren ger ett exempel av en ny typ av metod där kunden köper en lägenhet i ett av Silverpoint Vacations hotellbyggnader, betalar hela beloppet på en gång, omkring två miljoner kronor med löfte om att erhålla lagfart inom tre år.

Sanningen är att Silverpoint Vacations inte stod som ägare till lägenheterna som bolaget sålde och därför är det ytterst tveksamt till om köparna någonsin kommer att få se några lagfarter.

Robert Lindgren har ett stort antal kunder som investerat i just detta upplägg men nu när konkursansökan lämnats in har det komplicerat kundernas situation.

Andra kunder har köpt samma typ av upplägg men via annat bolag som ännu inte ansökt om konkurs.

Det finns även andra typer av semestererbjudanden att se upp med. Ett av dessa är där man erbjuder kunder att köpa aktier i spanska bolag som äger semestercertifikat, utgivna av Silverpoint Vacations.

Dessa certifikat och aktierna är nu i princip värdelösa.

Som lök på laxen har bolagsföreträdare i Silverpoint Vacations flyttat över till andra bolag där man erbjuder liknande affärer till en ny våg av kunder.

I Sverige finns ett stort antal ägare till semesterandelar i spanska semesterklubbar och många är tyngda av årliga höga underhållsavgifter. Många saknar kunskap om att många av semesterklubbarnas avtal har förklarats ogiltiga av domstolar och att det finns goda möjligheter i många fall att få tillbaka sina investeringar.

– Emellertid gäller det att vara försiktig. Skrupelfria timesharesäljare har varit snabba. Samma säljare som en gång sålt semesterprodukter till kunder använder nu sina kontaktuppgifter till gamla kunder genom att sälja på dem juridiska lösningar utan att ha någon juridisk kunskap eller bakgrund vilket har satt många kunder i en än besvärligare sits, förklarar Robert Lindgren.

I många fall har dessa säljare tagit betalt för juridiska åtgärder men sedan inte utfört något juridiskt arbete alls.

Robert Lindgren ger rådet att om du blir uppringd av någon gammal säljare eller någon som inte borde ha kunskap om att du äger en timeshareandel så ingå inget avtal med denna säljare. Troligtvis har du inte kontaktats av en kvalificerad jurist eller advokat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.