Prenumerera på nyheterna

Skärpt övervakning av elsparkcyklar

Fram till torsdag (7/11) genomför spanska trafiksäkerhetsverket DGT (Dirección General de Tráfico) en riktad kontroll av cyklister och elsparkcyklister i kommuner med över 100.000 invånare i provinserna Madrid, Sevilla, Valencia, Zaragoza och Málaga. Det blir alltså skärpt övervakning i Marbella och Málaga.

Enligt nationella bestämmelser är det inte tillåtet att ta sig fram på cykel eller elsparkcykel på trottoarer. Det är också här övervakningen skärps.

Trottoarer är endast avsedda för fotgängare.

Tvåhjulingar är hänvisade till cykelbanor, och vägar om det inte finns cykelbanor. Det har hamnat på lokalpolisens lott att stå för övervakningen under kampanjen med namnet ”No pasa”.

Mellan den 1 januari till 30 juni inträffade 86 cykelolyckor och 35 olyckor med elsparkcyklar i provinsen Málaga.

Att färdas med cykel eller elsparkcykel på trottoarer betyder böter på 200 euro.

DGT påminner om att det är hjälmtvång för elsparkcyklister när de färdas på allmän väg. Dessutom är det inte tillåtet att bära hörlurar under färden.

Endast en person får färdas på elsparkcykel. Ansvarig för eventuella incidenter är elsparkcyklisten eller dennes föräldrar om personen är minderårig.

I ett officiellt uttalande säger ansvarige vid DGT:

Verkligheten är att inte alla cyklister respekterar förbudet, vissa på grund av ren okunnighet. Det är vanligt att se elsparkcyklar på trottoarer vilket orsakar klagomål men också är direkt farligt för fotgängare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.