Prenumerera på nyheterna

”Skönt att höra byggjobbare idag, känns som ljuset i tunneln”

Byggjobbare, trädgårdsarbetare och de som arbetar med hushållsnära tjänster som städning återvände under gårdagen till sina arbeten efter en 15 dagar långt stopp. I provinsen Málaga var det cirka 50.000 personer inom byggsektorn som gick till jobbet igen.

– Skönt att höra byggjobbare idag, känns som ljuset i tunneln, säger en svensk bosatt i Torreblanca i Fuengirola i en skriftlig kommentar till Svenska Magasinet.

En majoritet av de som arbetar inom byggsektorn med offentliga uppdrag återvände också förutom de som tidigare permitterats.

Så gott som alla företag inom byggsektorn startar upp igen, även om inte alla anställda sätts i arbete från dag ett. Det är svårt att gå från noll till hundra på en dag, säger Violeta Aragón i byggherrarnas sammanslutning ACP (Asociación de Constructores y Promotores).

Extra försiktighetsåtgärder är införda och en guide med rekommenderade förebyggande åtgärder inom byggarbeten följer hälsodepartementets riktlinjer.

Några av de stora projekt som startat upp igen är Málagas tunnelbana, tillfarten till Plaza Mayor och hotellprojekt i Málaga som Moneo och La Equitativa mitt i centrum. Även byggen av bostadsområden och kommit igång igen.

Även så kallade call centers kan starta upp igen även om många har varit igång under det 15 dagar långa stoppet genom att personalen har arbetat hemifrån.

Hushållstjänster var bland de aktiviteter som under det 15 dagar långa stoppet inte ansågs som nödvändiga. Dessa är också nu igång.

I provinsen Málaga finns mer än 11.000 personer där 95 procent är kvinnor som arbetar inom hushållsnära tjänster. Det är en sektor som beräknas sysselsätta många fler då det finns en stor svart sektorn.

Regeringen har tidigare godkänt en subvention för denna grupp som är en av de mest sårbara på arbetsmarknaden. Stödet beviljas till de som var registrerade inom hushållsnära tjänster före den 14 mars och som tvingades till ett 15 dagar långt stopp i och med den utvidgade karantänen och utegångsförbudet för vissa yrkesgrupper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.