Prenumerera på nyheterna

Slutet på vulkanutbrottet kan vara nära

Efter 45 dagar börjar experter på La Palma se ljuset i tunneln. Det finns uppgifter på att den vulkaniska aktiviteten vid Cumbre Vieja börjar avta vilket kan vara ett tecken på att slutet närmar sig.

Antalet jordskalv i området är anmärkningsvärt färre jämfört med tidigare. Även värdena för svaveldioxid har minskat trots att de fortsatt är höga.

Geologen Raúl Pérez vid IGME (Instituto Geográfico y Minero de España) säger till Antena 3 Noticias att de nu ser en försvagad aktivitet jämfört med de senaste dagarna.

Det finns alltså vissa ”positiva tecken” som får forskare att tro att slutet på vulkanutbrottet har kommit närmare. Fortsatt är dock luftkvaliteten dåliga på vissa delar av ön vilket oroar experter.

Hittills har 997,8 hektar täckts med lava vilket har orsakat att 2.083 invånare har förlorat sina hem. Över 7.000 invånare har varit evakuerade totalt sedan utbrottet började, de flesta på grund av en säkerhetsåtgärd. Ingen har hittills omkommit.

Omkring 1.800 byggnader har förstörts. Förutom bostäder rör det sig även om företag, affärer och skolor.

Bilder från satelliten Copernicus visar att ett 6.686 hektar stort område är inbäddat med aska vilket har skapat ett surrealistiskt landskap.

Flygplatsen på La Palma är öppen sedan i går onsdag.

(Foto: Twitter @EcologicaGobCan)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.