Snabb reaktion har skyddat grannlandet Portugal

Portugal har rapporterat 629 döda hittills i Covid-19 vilket är ungefär vad Spanien har rapporterat per dag i en månads tid. Den totala siffran för Spanien var fram till igår söndag 20.453.

Att Portugal som är grannland till Spanien på Iberiska halvön har en av de lägsta rapporterade siffrorna över antalet döda i Covid-19 överraskar många. Spanien har rapporterat över sex gånger så många dödsfall per invånare som Portugal och när det gäller antalet smittade är de 195.944 respektive strax över 18.841.

Portugal var snabbt ute och reagerade och ligger för närvarande på sextonde plats i världen när det gäller antalet smittade.

När det första fallet upptäcktes i början av mars och det första dödsfallet registrerades två veckor senare vidtog Portugal åtgärder. Den 1.200 kilometer långa gränsen mot Spanien stängdes.

Begränsningar infördes tidigt och demonstrationer stoppades vilket inte Spanien gjorde i samband med internationella kvinnodagen den 8 mars där över 120.000 feminister deltog i Madrid. Det var en källa för smittspridning. Flera av vänsterpolitikerna visade sig senare vara smittade.

I Portugal har även de politiska krafterna samarbetat från början. Om det är konfrontation i Spanien har det varit samarbete över partigränserna i Portugal från första dagen.

Det nationella nödläget i Portugal liksom bestämmelserna med karantän har varit mer flexibla. Från och med maj planerar myndigheterna i Portugal att inleda en ”progressiv övergång” mot ekonomisk och social aktivitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.