Prenumerera på nyheterna

Snabbtester ska öppna för säker turistkorridor

Solkusten har en stor potential att komma ur krisen starkare. Det var huvudbudskapet i samband med videokonferensen Turism och covid som dagstidningen Diario SUR arrangerade under gårdagen. Turism spelar en huvudroll i den spanska återhämtningen och att arbetstillfällen skapas.

Svenska Magasinet höll ett öga på den videokonferens som arrangerades under gårdagen. Politiker, yrkesfolk och ansvariga från turistbranschen är alla överens om att Costa del Sol och Spanien kommer starkare ur krisen och kan erbjuda ett bredare utbud.

Turistsektorn, landets centralregering och regionregeringen Junta de Andalucía betonar turism som ekonomisk motor. Coronakrisen har å andra sidan bidraget till en svår situation för turistsektorn. Och det är oroande i dagsläget.

I provinsen Málaga och Costa del Sol är det 117.000 familjer och 13.000 företag som lever av turism. En sektor som genererar 15 procent av BNP.

Storbritanniens ambassadör i Spanien, Tim Hommings, sa under sitt inlägg att ”Spanien kommer i fortsättningen att vara ett eftertraktat resmål som kommer att dra brittiska resenärer”.

Provinsstyrelsens ordförande Francisco Salado betonade de utmärkta möjligheter Solkusten har att erbjuda inlandsturism och en ”grön korridor” i Guadalhorcedalen. Ardales, Álora, Piuzarra, Coín, Cártama och flera andra inlandsbyar har potential att växa som inlandsbyar med turister.

Turistsektorn menar att sänkt turistmoms till sju procent är av vikt i nuläget för att stimulera branschen.

Málagas borgmästare Francisco de la Torre förde fram förslaget om snabbtester för att upprätta en säker turistkorridor. I stället för att vänta på vaccin måste vi även arbeta med andra möjligheter som att säkerställa resandet för inkommande turister.

De la Torre presenterade ett försöksprojekt med snabbtester för inresande vilket skulle hjälpa servicenäringen.

Enligt FN:s Världsturistorganisation UNWTO:s Antonio Butler, som talade vid videokonferensen kommer Spanien att fortsätta vara världsledande inom turism. Organisationen har sitt säte i Madrid sedan 45 år tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.