Socialistpolitiker döms till långa fängelsestraff

Idag dömdes flera socialistpolitiker i Andalusien i provinsdomstolen i Sevilla till långa fängelsestraff i korruptionshärvan ERE som började rullas upp 2010. Andalusiens tidigare regionpresident José Antonio Griñán (bilden) döms till sex års fängelse och 15 års ämbetsförbud. 19 av 21 åtalade dömdes på tisdagen för förskingring av totalt 680 miljoner euro.

Även de tidigare regionråden Antonio Fernández, Javier Guerrero och José Antonio Viera döms till fängelse för förskingring och ämbetsförbud på mellan sju år respektive 19 år. Den tidigare regionpresidenten Manuel Chaves och regionpolitiker som Magdalena Álvarez och Gaspar Zarrías döms till ämbetsförbud under nio år.

Enligt domen har de förskingrat mellan åren 2001 till 2009 cirka 680 miljoner euro av offentliga medel. ERE-härvan beskrivs som ett av de största korruptionsmålen i Spaniens historia.

Pengarna var avsedda att hjälpa arbetslösa och krisdrabbade företag men i stället delades de ut som olagliga avgångsvederlag och förtidspensioner till personer och företag med kopplingar till socialistpartiet. Totalt rör det sig om cirka 680 miljoner euro som har hamnat i flera fejkade bolag och i den berömda ”svarta kassan”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.