Prenumerera på nyheterna

Solkusten i topp när efterlysta lokaliseras och grips

Det är inte bara pensionärer, kändisar och golfspelare som trivs på Solkusten. Det gör även tungt kriminella. Provinsen Málaga och Costa del Sol ligger i topp när Guardia Civil och spansk nationalpolis lokaliserar och griper internationellt efterlysta. Även Madrid, Barcelona och Alicante är populära ställen att gömma sig på.
Ett av ärendena där en europeisk arresteringsorder var utfärdad gällde den tyske medborgaren Alexander. Han rymde efter att ha knivskurit en sjuksköterska i halsen i samband med en rymning vid ett sjukhus i Günzburg i september 2019.

Mannen hade blivit förd från fängelset till sjukhuset får vård då han aidssjuk. Alexander finns med i belastningsregistret och beskrivs som farlig.

I november fick spansk polis tips om att mannen var i landet någonstans mellan Barcelona och Cádiz. Till slut lokaliserades han till Nerja öster om Málaga.

Han sov i ett tält på en strand nära Maro. Efter gripandet skickade Tyskland fyra poliser, en läkare på ett specialchatrat plan för att hämta hem Alexander.

Alexander är inte den enda internationellt efterlyst som plockats in på den spanska Solkusten i år, skriver dagstidningen El País.

– Provinsen Málaga är ett av de vanligaste gömställena i Spanien för internationellt efterlysta, säger Fernando González, chef vid polisenheten som arbetar med att lokalisera och gripa efterlysta.

Ett team på sexton poliser samordnar sökandet från Madrid och till sin hjälp har de poliser i samtliga provinser.

Det senaste decenniet har 1.032 internationellt efterlysta gripits i provinsen Málaga. Enbart under 2020 har 116 plockats in, enligt uppgifter från Inrikesdepartementet.

Därefter följer Madrid med 108 gripanden, Alicante (65) och Barcelona (60).

700 ärenden har registrerats mellan januari och november i år. Det är 300 färre jämfört med ifjol. Covid-19-pandemin är skälet till det.

Costa del Sol beskrivs som en tillflyktsplats för kriminella. Här finns många bostadsområden och urbanisationer att gömma sig i. Ett stort flöde av turister och en internationell flygplats samt närheten till Portugal och Marocko, förutom det milda klimatet och lyxliv.

Spansk polis bistår även andra länders poliskårer när kriminella har flytt från Spanien. Så var det när den danske medborgaren Amir Mekky som var ledare för den tungt gängkriminella grupperingen ”Los Suecos”, svenskarna, greps i Dubai under 2020.

Enligt polisen ligger Mekky bakom två avrättningar och två sprängningar på Solkusten.

Ibland har polisen tur också, säger Fernando González.

Som den gången när två internationellt efterlysta svenska torpeder kunde gripas i Málaga. En polisman från Barcelona var på semester på Solkusten och i ett köpcentrum kände igen männen som var efterlysta av Sverige.

I flip-flops, shorts och med hjälp av förstärkning i form av poliser i tjänst kunde den semestrande polisen gripa de två efterlysta männen.

(Foto: Arkivbild Policia Nacional)

Läs mer:
Spanien just nu – Costa Nostra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.