Prenumerera på nyheterna

Solkustsvensken som tillverkar spanska flaggor inför statsbesöket

Stig Kvarnryd med semesterhus i Torremolinos och företaget Flagghuset Europa AB i Åkersberga har haft bråda dagar inför statsbesöket i Sverige där spanska kungaparet närvarar.

– Vi är en av få som tillverkar flaggor i Sverige idag. Flagghuset har anor från slutet av 1800-talet med egen flaggproduktion, säger Stig Kvarnryd till Svenska Magasinet.

Stig Kvarnryd har semesterhus i Torremolinos och det känns lite speciellt att få tillverka spanska flaggor inför statsbesöket.

– Att få tillverka den spanska flaggan får en att längta till Solkusten med sol och värme.

– Våra sömmerskor (bilden) har stor yrkesvana för att kunna producera flaggor inför statsbesök. De största flaggorna mäter 7×5 meter eller 35 kvm. Våra montörer monterar upp 42 flaggstänger runt slottet vid statsbesök för att sedan ta när när besöket är klart.

Bland annat har man tillverkat en sju meter stor spansk flagga plus montering av flaggstänger runt Stockholm slott.

– Vi syr och trycker alla typer av flaggor stora som små. Utvecklingen har gått framåt. Det är digitalt med textiltryck som gäller idag. Till varje flagga behövs flaggstång som vi själva tillverkar, eller via glasfiberproducenter.

Stig Kvarnryd tog över verksamheten 2007 efter sin farbror som hade varit flaggmakare i över 40 år. I dag bor han på Solkusten och flaggar med Andalusiens flagga.

Den tidigare ägaren är Torsten Pettersson som många känner, och en av eldsjälarna vid AHN Torremolinos.

Stig kommer också med ett tips för dig som ska köpa flagga.

– Vill man ha en bra svensk flagga i Spanien så skall man välja en i vävd polyester. Den håller mycket längre i den spanska solen, säger Stig Kvarnryd avslutningsvis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.