Prenumerera på nyheterna

Solsemester på stranden – med munskydd på

Hälsovårdsdepartementet och regionerna ska granska kravet på att bära munskydd för att se vilka undantag som kan tillämpas i fortsättningen. Under gårdagen kom beskedet att munskydd blir obligatoriskt överallt, såväl vid stranden som vid poolen.
Hälsovårdsdepartementet och regionerna har kommit överens med det interterritoriella rådet att vänta till nästa vecka för att meddela exakt vilka undantag som kan tillämpas. På onsdagen hölls ett möte i Valladolid för att se över munskyddskravet vid pooler, stränder och andra platser.

Solsemester på stranden – med munskydd på. Så kan det bli sommaren 2021 i Spanien.

Men badgäster som El País har talat med säger:
-Vi håller avstånd men vi kommer inte att bära munskydd, säger en strandgäst till tidningen.

Och på Malagueta-stranden i Málaga klagar glassförsäljarna på onsdagen över att gästerna inte köper glass med det ständiga munskyddskravet.

– Jag tänker inte resa hem med märken efter munskyddet i ansiktet, säger en annan.

Bilden härintill visar en tidigare parodi från ifjol på vad som händer när man solar med munskydd på…

Från Las Palmas de Gran Canaria till Barcelona, Valencia, Palma och Málaga har kritiken tilltaget efter att det nya munskyddskravet vid stränder och pooler presenterades på tisdagen i statens officiella bulletin.

Översikt
På onsdagen träffades det interterritoriella rådet för att besluta om ett nytt möte nästa vecka. Då ska en översikt presenteras över vilka situationer som blir undantag då det obligatoriska munskyddskravet inte gäller.

Munskyddskravet har gällt i exempelvis Madrid, Andalusien, Castilla y León och Valencia för alla över sex års ålder på allmänna gator och platser utomhus om det inte gick att hålla ett avstånd på minst 1,5 meter sedan sommaren 2020.

Rent praktiskt har detta tillämpats obligatoriskt eftersom det är svårt att undvika att korsa gatan utan att möta en annan person. Det har funnits ett kryphål i lagen som tillät personer på stora ytor utomhus och med lite folk att vara utan munskydd. Det kryphålet vill nu Hälsovårdsdepartementet täcka över samtidigt som kravet ska harmoniseras i alla regioner.

Jordbrukare
Efter dagens möte i det interterritoriella rådet säger hälsovårdsministern Carolina Darias att man ska försöka hitta ett utrymme för att kunna tillämpa lagen på ett harmoniserat sätt.

Carolina Darias fick på onsdagen frågor från journalister om vad som gäller för en jordbrukare som arbetar ensam på fältet om denne behöver bära munskydd. Flera grupper och regioner har riktat kritik mot det nya munskyddskravet. Darias tillägger att man nu ska titta på olika alternativ så att det blir rimligt.

Därför inleds nu ett tekniskt arbete att försöka se vilka typ av undantag som kan tillämpas och hur det kan regleras.

Väcker oro
Bland vissa regioner väcker det nya förslaget om att bära munskydd på stränder oro. Det gäller inte minst regioner med turister som drabbats hårt av pandemin. De får det än svårare om turister tvingas bära munskydd på stranden.

Därför har en del regioner som Balearerna meddelat att de inte tänker tillämpa det nya kravet.

Med det nya obligatoriska munskyddskravet finns det bara två undantag. För det första när man utövar en individuell sport. Och för det andra personer som har någon sjukdom eller andningssvårighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.