Prenumerera på nyheterna

Sommarens första värmebölja

Extremhetta och extremvärme. Vi har sett ”klickrubrikerna” och hyperbolerna i sommar. Först nu är det dags för den första värmeböljan i Spanien som drar in på onsdagen och stannar veckan ut enligt landets väderlekstjänst Aemet (Agencia Estatal de Meterología).

Lokalt och under enstaka dagar har kvicksilvret nått över 40-graderstrecket. Hittills har det inte varit tal om några värmeböljor. Inte förrän nu.

Så när blir det ”värmebölja”?

Enligt väderlekstjänsten Aemet är det värmebölja när temperaturen under tre dygn ligger klart över det registrerade genomsnittet av dygnets högsta temperatur för platsen och årstiden. En värmebölja är långvarig (flera dagar), omfattande (drabbar ett stort område som tiotals provinser) och är intensiv (med höga temperaturer).

Ett exempel är Sevilla där cirka 60 procent av dagarna juli och augusti har maxvärden på över 35 grader och 25 procent över 38 grader. En dag i Sevilla med 38 grader är en mycket varm dag men inte tillräckligt varm för att kandidera till ”värmebölja”.

Det krävs alltså tre dagar i följd med maxtemperaturer på cirka 38 grader.

Från onsdagen kommer en värmebölja in över Spanien söderifrån och det kan ligga kvar fram till måndag eller tisdag nästa vecka. Det är varmluft från Afrika som pressar sig in över Iberiska halvön och Balearerna. Större delen av Spanien kommer att känna av värmeböljan utom möjligen Galicien och Kantabrien.

Det betyder att vissa platser på södra halvan av Iberiska halvön men även delar av Balearerna kan få runt 40-strecket och runt Tajo, Guadiana och Guadalquivir kan det bli 42 grader som maxtemperatur flera dagar i streck. Nattemperaturen ligger på mellan 24 till 25 grader i flera dygn.

I Andalusien väntas de högsta temperaturerna i Córdoba, Puente Genil, Guadalquivir, Jaén, Sevilla, Granada och Almería som kan få maxtemperaturer på 44 till 46 grader lokalt.

Provinsen Málaga klarar sig lindrigare och det är främst inlandet med Antequera och Ronda som får högst temperaturer. Kustbandet får något svalare.

Den 2 augusti ifjol registrerade Málaga 44 grader.

Fotnot. Media använder sig ofta av ”hyperbol” i rubriken. Det är en medveten och demonstrativ överdrift. Det kan användas i antingen i förstorande eller förminskande sammanhang. Exempel är ”monsteroväder”, ”extremhetta” eller ”supervärme”.
Läs mer:
Kampen om klimatet: Så har klimatet förändrat sig på kusten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.