Prenumerera på nyheterna

Spanien bäst i Europa med att återaktivera korttidspermitterade

Allt är inte nattsvart. Nu kommer glädjande siffror som visar att Spanien är bäst i Europa när det gäller att återaktivera korttidspermitterade i arbete igen. Det gäller de så kallade ERTE som har blivit korttidspermitterade på grund av pandemin.

Sedan covid-19-pandemin slog till har åtta av tio med ERTE återgått till sitt jobb. Endast 4,5 procent av de anställda är fortsatt permitterade vilket är tre gånger färre än Frankrike eller Italien. Med 4,5 procent är Spanien bäst i Europa.

Tio månader efter att pandemin slog till med full styrka så är det 756.000 arbetstagare som fortsatt går som ERTE (Expediente de Regulación Temporal de Empleo) eller korttidspermitterade.

I oktober var det ännu färre, 706.000, sedan kom den andra och tredje vågen vilket har gjort att korttidspermitteringarna har ökat igen.

Det är fortsatt många men inte alls lika många som när läget var som värst.

Totalt var 3.617.079 arbetstagare korttidspermitterade när det såg ut som mörkast. 2,9 miljoner av dessa har återvänt till sitt arbete, eller nära åtta av tio, eller 79,1 procent för att vara mer exakt.

Bara Nederländerna visar bättre siffror (85,7 procent) i Europa jämfört med Spanien med korttidspermitterade som återvänt till sitt arbete.

Därefter följer Storbritannien med 73 procent och Tyskland med 72,1 procent.

Med hårda nedstängningar och begränsningar i samband med den tredje vågen av covid-19 riskerar antalet korttidspermitteringar att öka i Spanien igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.