Prenumerera på nyheterna

Spanien drabbat av ”elepidemi”

Efter att priset backat tre dagar i följd så sattes ett nytt rekord på måndagen på den rörliga öppna grossistmarknaden med 132,65 megawatt (MWh). I morgon förväntas priset att sjunka till 127,36 euro enligt den iberiska elmarknadsobservatören OMIE (Operador del Mercado Ibérico de la Electricidad) som gör en uppskattning av elpriset.

Det handlar om en tredubbel prisökning på ett år jämfört med andra tisdagen i september ifjol då priset låg på 41,54 euro, enligt OMIE.

Stigande gaspriser, ökade kostnader när det gäller CO2-utsläppsrätter liksom minskad produktionen av förnybara energikällor ligger bakom ökningen, enligt tidigare rapporter.

Efter flera månader med rekordnoteringar är 2021 det dyraste året hittills för elabonnenterna. Det påverkar de flesta näringsgrenar.

Och tidningarna i Spanien innehåller artiklar om det skenande elpriset varje dag. Det påverkar de flesta näringsgrenar och bidrar till ökade priser.

Vid ett bageri nära Svenska Magasinets redaktion i Fuengirola säger personalen att priset på bröd har ökat senaste veckan. Det har helt enkelt blivit dyrare att sätta på ugnen.

En spansk familj i Torremolinos uttalar sig i Diario SUR och säger att deras senaste elräkning för augusti landade på 97,95 euro. För ett år sedan låg den på 71,12 euro.

Spanien upplever för närvarande en tidigare oöverträffad prisökning på el.

Konsumentföreningen Unión de Consumidores i Málaga talar om ”elepidemi” och de noterar en genomsnittlig höjning av elräkningen vid bostäder i Málaga som är på 52,6 procent.

Alltfler suckar över prisökningen som även gäller bensin. Daniel Jurado i Torremolinos uttrycker det som många känner:

”Det är galet. Förutom elen så ökar priset på bensin. Livet blir dyrare och dyrare. Det enda som inte går upp är lönen”

Det påverkar även serveringsställen och orsakar ytterligare skador på verksamheten utöver covid-19-pandemin. Rafael Jiménez, som äger Cocedero Victoria i saluhallen Mercado del Carmen, och säljer skaldjur och fisk, säger att senaste elräkningen (augusti) var 520,72 euro. I juli var den 415,17 euro, då verksamheten och elkonsumtionen var densamma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.