Prenumerera på nyheterna

Spanien får ett skarpt vakande öga i rymden

Ögat heter SEOSAT-Ingenio och är den första spanska satelliten med optisk teknik, den kommer att ge högupplösta satellitbilder över Spanien som skall användas både för civila och militära ändamål.

Bilderna kommer att användas för tjänster som framförallt berör; säkerhet, markanvändning, naturresurser, gränsövervakning, jordbruk och krishantering vid naturkatastrofer. Det kommer också att bli möjligt för behövande företag att köpa bilder tagna av satelliten.

Tillsammans med PAZ-satelliten som sköts upp 2018 kommer Spanien att ha ett dubbelt observationssystem för både optiska bilder och radarbilder. PAZ är en satellit som enbart tar radarbilder och som i huvudsak har militär användning, men den kombinerade datamängden från båda satelliterna kommer att ge en bättre information än vad som var och en av satelliterna enskilt kan bidra med.

SEOSAT-Ingenio är en spansk strategisk satellit och den ägs av ministeriet för vetenskap och teknik. Centret för industriell teknisk utveckling (CDTI) leder projektet och tar också på sig kostnaden. 10 spanska företag har deltagit i utvecklingen av satelliten och den har tillverkats av Airbus i Madrid. Den primära nyttolasten är ett optiskt instrument med hög upplösning. Det hämtar bilder i två kanaler: en Pan-kromatisk (svartvitt) med 2,5 m upplösning och en multispektral med fyra band (blå, grön, röd och NIR) med 10 m upplösning. Det fungerar i pushbroom-läge och ger strängar på 55 km som täcker mer än 2,5 miljoner kvadratkilometer per dag.

Satelliten samlastades igår den 23 september tillsammans med den franska satelliten Taranis från CNES i ett Antonov 124 fraktplan på flygbasen Torrejón de Ardóz utanför Madrid,. Destinationen är Centre Spatial Guyanais i Kourou som ligger i Franska Guayana, där båda satelliterna planeras att skjutas upp den 18 november.

Både den spanska och den franska satelliten är avsedda för liknande banor på en höjd av cirka 670 km över jordytan. Airbus i Madrid har utvecklat en VESPA-nyttolastdispenser som gör det möjligt att skjuta upp båda satelliterna samtidigt med en Vega-bärraket.

Presidenten för Airbus i Spanien Alberto Gutiérrez har förklarat att lanseringen av projektet har försenats av pandemin som tvingade basen i Kourou att stänga i tre månader och avbryta alla planerade uppskjutningar. Bildtext: Lastning av SEOSAT-Ingenio.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.