Prenumerera på nyheterna

Spanien föryngrar sin åldrande befolkning

Föryngringen sker genom att Spanien naturaliserar tusentals invandrare varje år i ett försök att begränsa det hot som en åldrande befolkning utgör mot pensionsfonderna.

Marockanerna toppar överlägset listan över naturaliserade nya medborgare. För tredje året i rad förblir Marocko landet som förser Spanien med flest nya medborgare. Under 2018 var det 15.398 marockaner som blev spanjorer, detta innebär att de utgjorde 16,7% av alla nya medborgare det året.

Marockanerna fick under 2018 mer än tre fjärdedelar av de spanska medborgarskap som beviljades till afrikanska invandrare (totalt 20.478 afrikaner). Under 2017 beviljade spanska myndigheter 17.082 marockaner medborgarskap vilket var 25,7% av alla naturaliserade invandrare det året. 2016 var det 28.505 som fick medborgarskap.

238.000 marockaner med dubbla nationaliteter bor idag i Spanien. Men antalet marockaner som bor här olagligt är större och uppskattas till minst 250.000.

Det har cirkulerat rykten om att spanska myndigheter har gett marockanerna förmånsbehandling vid beslutsfattandet, Men detta förnekas bestämt av Spanien, det spanska institutet vidhåller att alla sökande av ett spanskt medborgarskap måste klara ett test i språk, kultur och politik.

Det spanska institutet motiverar nedgången i antalet naturaliserade marockaner under de senaste åren med den stora mängden ansökningar från sydamerikanska invandrare. Ett betydande antal invandrare från Latinamerika flyr från sina länder på grund av sociopolitiska kriser och reser till Spanien på grund av deras gemensamma språk.

Under 2017 naturaliserade spanska myndigheter 7.307 invandrare från Ecuador, 6.124 bolivianer och 5.647 colombianer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.