Spanien går bäst medan Sverige är näst sämst i klassen

Hela EU:s ekonomi tappar fart men Spaniens ekonomi växer bäst av alla medan Sverige är näst sämst i klassen. Bara Italiens ekonomi kommer växa långsammare än Sveriges nästa år bland EU:s 28 medlemsländer. Det visar en färsk prognos från EU-kommissionen som presenterades på torsdagen.

Det är regeringskris i Spanien som håller extraval på söndag. Trots det går landet bäst av samtliga EU-länder. Spaniens ekonomi väntas växa med 1,9 procent i år medan den ökar med 1,5 procent nästa år.

Det är en dyster prognos som EU-kommissionen målar upp för Sveriges ekonomi där tillväxten mattas av till 1 procent nästa år från redan dystra 1,1 procent i år. Lägg till en krona som skvalpar som gör det dyrare att resa till utlandet och att importera varor till Sverige.

Att svensk ekonomi viker ner mer än jämfört med andra länder gör att svensk arbetslöshet kommer stiga till 7,1 procent nästa år, från 6,8 procent i år. Bara fyra länder – Grekland, Spanien, Italien och Frankrike – spås ha en högre arbetslöshet än Sverige nästa år. Värt att notera att arbetslösheten i Spanien väntas minska nästa år från 13,9 procent i år till 13,3 procent.

EU-kommissionen berömmer Spanien som är bättre förbered att möta en kris idag än tidigare, jämfört med flera andra länder. Spanien har även registrerat en avundsvärd tillväxt trots minoritetsregeringar av olika slag sedan 2015.

Den politiska situationen har alltså inte påverkat ekonomin negativt även om det alltid är mycket bättre att som majoritetsregering kunna lägga fram en budget som går igenom. Men det är det spanska folket som bestämmer, säger EU:s finans- och ekonomiminister Pierre Moscovici.

Det finns dock mörka moln på den spanska himlen och det är utlandsskulden. Italien (med en offentlig skuld av BNP på 136,2%), Frankrike (98,9%) och Spanien (96,7%) uppmanas att göra nödvändiga justeringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.