Prenumerera på nyheterna

Spanien ger Marocko 32,2 miljoner euro för att kontrollera invandring

Stödet för att hjälpa Marocko att kontrollera den illegala invandringen från det nordafrikanska landet till södra Spaniens stränder godkändes i fredags av det spanska ministerrådet.

Stödet som syftar till att stödja internationellt polissamarbete kommer från det spanska ministeriet för inrikes frågor. Det skall användas till att bekämpa illegal invandring, smuggling av migranter och människohandel rapporterar nyhetsbyrån MAP.

Detta är det andra stödet på kort tid som Spanien har beviljat Marocko, den 5 juli fick landet en fordonspark värd 26 miljoner euro för att förbättra gränskontrollerna vid Ceuta och Melilla. Det stödet var en del av den utbetalning på 140 miljoner euro som Europeiska kommissionen har lovat kompensera Marocko med för övervakningen av dess gränser. Men det nya 32,2 miljonerna är utöver pengarna som kommer från EU, denna gången kommer pengarna direkt från Spanien.

Marockos ansträngningar har burit frukt, den illegala migrationsströmmen från Marocko till Spanien har bromsats med 70%. I juli sa Khalid Zerouali, chef för invandring och gränsövervakning vid det marockanska inrikesministeriet, att Marocko har stoppat mer än 40.300 migrationsförsök sedan januari 2019. Marockos ansträngningar att bekämpa olagliga migrationsnätverk har erkänts av EU: s gränsbyrå, Frontex och IOM samt Europeiska unionen och framförallt av Spanien.

Spanien har skickat både pengar och utrustning till flera migranters ursprungsländer sedan 2006, då tusentals afrikanska migranter började anlända till Kanarieöarna i skrangliga båtar. Den gången var det Senegal och Mauretanien som var utgångspunkten för majoriteten av migranterna. Strategin har ansetts vara en framgång eftersom dessa rutter stängdes nästan helt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.