Prenumerera på nyheterna

Spanien ger stödpaket till Air Europa

Spanien skjuter till 475 miljoner euro till flygbolaget Air Europa för att undvika konkurs. Det är ministerrådet som har gett grönt ljus till stödet som kommer från räddningsfonden. Air Europa blir det största företaget som får del av stödpengar.

Stödet består av 240 miljoner euro i aktiesäkrade lån samt 235 miljoner i vanligt lån, enligt regeringens talesperson Maria Jesus Montero. Air Europa ska betala tillbaka lånen inom sex år.

I gengäld kommer den spanska regeringen att ha ett ord med i Air Europas potentiella försäljning till IAG, säger Montero.

Det betyder även att statsägda SEPI (Sociedad Estatal de Participaciones Industriales (SEPI) får två platser i styrelsen för Air Europa och kan besluta om utnämningen av VD och om eventuella anställningsregler i företaget.

British Airways ägare IAG har gått med på att köpa Air Europa för en miljard men försöker sänka priset på grund av krisen orsakad av pandemin.

– Regeringen förbehåller sig rätten att komma med vissa krav i samband med försäljningen.

Flera flygbolag har fått stöd utbetalat av olika länders regeringar. Air France-KLM fick 7 miljarder euro från den franska regeringen i april medan tyska Lufthansa säkerställde ett räddningspaket på 9 miljarder euro i juni.

Turistindustrin är under stor press i Spanien i nuläget. Endast 1,1 miljoner utländska turister besökte Spanien i september vilket var 87 procent färre mindre jämfört med ifjol då 8,84 miljoner kom hit.

Totalt har Spanien mellan januari och september förlorat 50,3 miljoner utländska turister vilket betyder 55,8 miljarder euro mindre intäkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.