Prenumerera på nyheterna

Spanien godkänner snabbare tester för inresande

Spanien ändrar beslutet från den 23 november att ett högst 72 timmar gammalt negativt PCR-test att från idag även gälla ett så kallat TMA-test (Amplificación Mediada por Trascripción). Testet ska vara utfört högst 72 timmar före ankomst för inresande till Spanien med flyg och båt som kommer från så kallade riskländer. Som tidigare under Covid-19-pandemin tvingas Spanien göra förändringar i tidigare beslut. I november infördes kravet på negativa PCR-tester för inresande till Spanien med flyg och båt. Dock gäller inte det för inresande via landvägen.

Som Svenska Magasinet tidigare har berättat har EU-kommissionen från början rekommenderat antigentester. Av det skälet att de är billigare och det går snabbare att få fram ett provsvar.

Även turistbranschen på Kanarieöarna har förespråkat snabbtester som antigentester för att öppna upp säkra turistkorridorer till öarna.

Efter att Spanien införde kravet på PCR-tester från den 23 november har kritikerkören tilltagit i styrka. Uppskattningsvis två miljoner spanjorer är bosatta i utlandet. Och flera hade planerat att fira jul och nyår i Spanien.

Komplicerade handläggningstider gör att redan dyra PCR-tester även inte går att få inom 72 timmar, som är Spaniens krav.

På onsdagskvällen framträdde Spaniens hälsovårdsminister Salvador Illa och talar om TMA-tester att de är lika tillförlitliga som PCR-tester.

Regeringskansliet La Moncloa skriver i ett pressmeddelande att TMA (Amplificación Mediada por Transcripción), vilket är en annan typ av molekylärt test, också gäller för inresande till Spanien.

Hälsovårdsministern Salvador Illa skriver på Twitter att beslutet publicerades i statens officiella bulletin (Boletín Oficial del Estado) på torsdagsmorgonen.

På så sätt ändras beslutet som trädde i kraft den 23 november att endast negativa PCR-tester gällde för utrikes inresande. Då gäller även snabbtester i form av TMA med motsvarande tillförlitlighet för att upptäcka coronaviruset SARS-CoV-2.

Testet ska göras inom 72 timmar före resenärens ankomst till Spanien och resultatet måste styrkas med originalintyg, i pappersformat eller digitalt.

Om sedan TMA-test utförs i det landet varifrån resan påbörjas är mera osäkert. På Twitterkontot för Spaniens ambassad i Sverige uppger flera följare att TMA-test inte erbjuds i Sverige.

Nytt från idag är även att intygen på negativt test gäller på fyra språk: spanska, engelska, franska och tyska.

Om inte intyget kan erhållas på dessa språk måste en auktoriserad översättning till spanska medfölja skriver regeringskansliet.

Samtidigt slopas testkravet för minderåriga under sex år.

Resenärer till Spanien måste även fylla i det nationella hälsoprotokoll ”Formulario de Control Sanitario” som du hittar på webbplatsen spth.gob.es eller via appen Spain Travel Health-SpTH.

Inresande får även passera hälsokontroller på flygplatserna i Spanien. Kontrollerna utförs på alla utrikesresenärer som feberkontroll och visuell kontroll.

Sveriges ambassad i Madrid skriver på sin webbplats att de nationella gränserna är fortsatt öppna och det går att flyga till en flygplats i ett område som har perimeterkarantän, till exempel Andalusien. Turism finns inte med bland de skäl som medger inresa till en region med perimeterkarantän, men i och med att de nationella gränserna är öppna stoppas inte turister som ankommer med internationella flyg.

Väl inne i landet gäller samma regler som för bosatta. Det innebär att turister kan vistas i området de reste in i, men att det inte är tillåtet att resa vidare in i ett område med perimeterkarantän om man inte uppfyller någon av anledningarna nedan:

a) Resa till vårdcentral eller annan vårdinrättning,
b) Arbets- eller företagsrelaterade samt institutionella eller lagliga förpliktelser,
c) Närvaro vid universitet, skola eller förskola,
d) Hemresa till den egna eller familjens fasta bostad,
e) Vård av äldre, minderåriga, hjälpbehövande, handikappade eller särskilt utsatta personer,
f) Besök på bank, försäkringskontor eller för att tanka på bensinstationer i angränsande områden,
g) Hantering av myndighets-, eller juridiska ärenden som är brådskande eller om man har fått en kallelse,
h) Förnyelser av tillstånd eller officiella handlingar, liksom administrativa ärenden som ej kan senareläggas,
i) Examen eller officiella prov som ej kan skjutas upp,
j) Force majeur eller vid särskilt behov.
k) Vilken som helst annan exceptionell aktivitet korrekt ackrediterad

(Foto: Regeringskansliet La Moncloa)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.