Prenumerera på nyheterna

Spanien godkänner snabbtester för inresande

Spanien ändrar beslutet från den 23 november att ett högst 72 timmar gammalt negativt PCR-test att från idag även gälla negativa antigentester eller så kallat TMA (Amplificación Mediada por Trascripción). Testet ska vara utfört högst 72 timmar före ankomst för inresande till Spanien med flyg och båt som kommer från så kallade riskländer. Som tidigare under Covid-19-pandemin tvingas Spanien göra förändringar i tidigare beslut. I november infördes kravet på negativa PCR-tester för inresande till Spanien med flyg och båt. Dock gäller inte det för inresande via landvägen.

Som Svenska Magasinet tidigare har berättat har EU-kommissionen från början rekommenderat antigentester. Av det skälet att de är billigare och det går snabbare att få fram ett provsvar.

Även turistbranschen på Kanarieöarna har förespråkat snabbtester som antigentester för att öppna upp säkra turistkorridorer till öarna.

Efter att Spanien införde kravet på PCR-tester från den 23 november har kritikerkören tilltagit i styrka. Uppskattningsvis två miljoner spanjorer är bosatta i utlandet. Och flera hade planerat att fira jul och nyår i Spanien.

Komplicerade handläggningstider gör att redan dyra PCR-tester även inte går att få inom 72 timmar, som är Spaniens krav.

På onsdagskvällen framträdde Spaniens hälsovårdsminister Salvador Illa som nu har ändrat inställning och sa att antigentester är lika tillförlitligt som PCR-tester. Vid tidigare uttalanden har PCR-tester var de enda tillförlitliga.

Regeringskansliet La Moncloa skriver i ett pressmeddelande att negativa antigentester eller så kallat TMA (Amplificación Mediada por Transcripción) också gäller för inresande till Spanien.

Hälsovårdsministern Salvador Illa skriver på Twitter att beslutet publicerades i statens officiella bulletin (Boletín Oficial del Estado) på torsdagsmorgonen.

På så sätt ändras beslutet som trädde i kraft den 23 november att endast negativa PCR-tester gällde för utrikes inresande. Då gäller även snabbtester i form av antigentester med motsvarande tillförlitlighet för att upptäcka coronaviruset SARS-CoV-2.

Testet ska göras inom 72 timmar före resenärens ankomst till Spanien och resultatet måste styrkas med originalintyg, i pappersformat eller digitalt.

Nytt från idag är även att intygen på negativt test gäller på fyra språk: spanska, engelska, franska och tyska.

Om inte intyget kan erhållas på dessa språk måste en auktoriserad översättning till spanska medfölja skriver regeringskansliet.

Samtidigt slopas testkravet för minderåriga under sex år.

Resenärer till Spanien måste även fylla i det nationella hälsoprotokoll ”Formulario de Control Sanitario” som du hittar på webbplatsen spth.gob.es eller via appen Spain Travel Health-SpTH.

Inresande får även passera hälsokontroller på flygplatserna i Spanien. Kontrollerna utförs på alla utrikesresenärer som feberkontroll och visuell kontroll.

(Foto: Regeringskansliet La Moncloa)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.