Prenumerera på nyheterna

Spanien häver obligatoriskt munskyddskrav vid solning

Spanien häver beslutet om munskyddskrav för dem som solar på stranden och vid pooler. Det tog knappt en vecka så river hälsovårdsdepartementet upp beslutet. Det skriver flera medier och hänvisar till ett utkast som hälsovårdsministern Carolina Darias presenterar vid ett möte senare under onsdagen för regionerna.

I tisdags meddelade regionregeringen i Andalusien att de inte tänkte följa påbudet om det obligatoriska munskyddskravet på stranden. Samma beslut har Balearerna, Kanarieöarna, Valencia och Kantabrien tidigare tagit.

Idag onsdag kommer det att meddelas att förra veckans annonserade påbud om det obligatoriska munskyddskravet hävs. I samband med vila, när strand- och poolgäster solar och så länge ett avstånd på 1,5 meter kan hållas till sådana som inte bor under samma tak, är det inte tvunget att bära munskydd.

Carolina Darias föredrar alltså att inte försöka tvinga regionerna till ett beslut som går emot deras vilja. Ett nytt utkast ska presentera senare på onsdagen.

Enligt hälsovårdsdepartementet behöver inte munskydd bäras i samband med stunder av vila. Uttrycket ”sola” används inte men det är underförstått enligt teknikerna bakom utkastet, så länge som ett stånd på 1,5 meter kan hållas till personer som inte bor under samma tak.

Däremot blir munskydd obligatoriskt vid promenader på stranden.

Munskyddskravet gäller inte vid individuell motion och träning. Även livräddare undantas från kravet.

Turistmyndigheterna har varit mycket kritiska till det obligatoriska munskyddskravet även vid solning. Ett sådant påbud skulle skrämma bort turister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.