Prenumerera på nyheterna

Spanien i topp i Europa med flest smittade

Under de senaste 14 dagarna har 111.840 nya covid-19-fall registrerats i Europa. Spanien ligger i topp med 28.267 följt av Rumänien, 15.420, Frankrike, 13.245, Storbritannien, 8.743, och Tyskland, 8.319. En avslappnad attityd till att hålla avstånd i kombination med högre alkoholkonsumtion tros ligga bakom ökningen som är mest påtaglig bland unga människor. Sju av tio nya smittade i Spanien är under 30 år.

Men det handlar inte bara om en avslappnad attityd. Under sommarmånaderna tar arbetsplatserna in många vikarier och tillfälligt anställda som arbetar under osäkra förhållanden. Bland dessa har flera nya utbrott registrerats. Det är sommarvikarier som inte var med vid vårens utbrott och av den orsaken saknar erfarenhet.

Utbildning och information till vikarier och sommarjobbare betonas i allt högre grad de senaste dagarna.

Lägg till nära fysisk kontakt, familjesammankomster, som är mer vanligare i södra Europa under sommaren och är lättare att undvika i norra Europa.

Obligatoriskt munskyddskrav överallt och höga böter (bilden). Spanien har några av de hårdaste lagarna för att bekämpa spridningen av covid-19. Trots det ligger landet i topp över flest smittade i Europa de senaste 14 dagarna.

Att munskydd kan ge en falsk säkerhet på offentliga platser har varit uppe till debatt. Att betrakta folksamlingar i Spanien i nuläget är en studie i hur munskydd åker av och på. Hanteringen av munskydd lämnar mycket i övrigt att önska.

De spanska hälsovårdsmyndigheterna har den senaste veckan gått ut med ytterligare information via sociala medier och reklam på tv hur munskydd ska hanteras och vårdas väl.

Situationen i Spanien bedöms återigen som kritisk. Enligt forskare ligger antalet smittade i Spanien på 95 fall per 100.000 invånare. Det är långt ifrån Frankrikes 24, Storbritanniens 17, Tysklands 13 eller Italiens 8.

Italien som var hårt plågat av covid-19 i vintras med Europas högsta tal har klarat pandemin bättre med tanke på förutsättningarna från starten.

Enligt beräkningar som nyhetsbyrån AFP gjort har Spanien de senaste sju dagarna haft i genomsnitt 4.923 fall per dag. Det är en högre siffra jämfört med Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Italien – tillsammans!

Det är också en högre siffra jämfört med de 2.872 registrerade fall per dag som spanska hälsovårdsmyndigheten har publicerat.

Under den senaste veckan har 64 personer avlidit i covid-19, hälften av dem i regionen Aragonien.

Den senaste veckan har 805 personer blivit inlagda på sjukhus i Spanien. Ytterligare 45 har placerats på intensiven.

Salvador Macip, professor vid Universitat Oberta de Catalunya, och författare till boken De stora moderna epidemierna, spar inte orden:

– Vi befinner oss i ett kritiskt ögonblick. Vi befinner oss vid en tidpunkt där saker och ting kan bli bättre eller sämre. Nu måste alla anstränga sig i att försöka stoppa utbrotten innan situationen blir allt för komplicerad.

Allt fler länder har infört begränsningar i resor till Spanien. Det gäller i synnerhet Storbritannien, Norge, Belgien och Schweiz som infört krav på karantän för inresande från Spanien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.