Prenumerera på nyheterna

Spanien: Inga ytterligare restriktioner över jul och nyår

Från nyår väntar böter på 100 euro i Grekland för medborgare över 60 år som inte är vaccinerade. Något liknande tänker inte Spanien genomföra. Landets hälsovårdsminister Carolina Darias säger att Spanien höga andel vaccinerade, krav på munskydd inomhus och när inte en social distans på 1,5 meter kan hållas utomhus, räcker.

Några ytterligare restriktioner inför jul och nyår planeras inte i Spanien.

När det interterritoriella rådet (bilden) träffades i Córdoba var Baskien den region som uttryckte starkast vilja till att införa restriktioner över jul och nyår. I övrigt råder det en bred konsensus mellan Hälsovårdsdepartementet och regionerna om att inte skärpa åtgärderna.

– I stället har vi kommit överens om tydligare beskedet till allmänheten om att vara medveten om att skydda sig själv och andra, säger hälsovårdsministern.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen nämnde i onsdags obligatorisk vaccinering. Från nyår inför Grekland böter på 100 euro varje månad för medborgare över 60 år som inte är vaccinerade. Det motsvarar mer än en fjärdedel av minimipensionen i landet.

-Vi har en omfattande vaccinationstäckning som skiljer sig mycket från andra länder så att införa krav på obligatorisk vaccinering är inte nödvändigt i Spanien.

Darias berättade också att Spanien fram till den 13 december får 1,3 miljoner vaccindoser Pfizer som kommer att fördelas mellan regionerna för att användas till minderåriga. I januari kommer ytterligare två miljoner doser.

Hur vaccineringen av barn blir lämnas det besked om nästa vecka, sa Carolina Darias.
Läs mer:

Uppdaterade rekommendationer för inresande till Sverige

Valenciaregionen inför Covidpass

Solkusten har lägst andel vaccinerade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.