Prenumerera på nyheterna

Spanien lämnar pandemins epicentrum

Under veckan väntas Spanien nå miljonstrecket över antalet smittade i coronaviruset SARS-CoV-2. För en månad sedan hade landet mest smittade i Europa under en fjortondagarsperiod per 100.000 invånare. Numera ligger både Belgien, Nederländerna, Frankrike och Storbritannien före Spanien.

Men Spaniens siffra i nuläget är större jämfört med den 16 september då landet registrerade 256,57 smittade under en fjortondagarsperiod per 100.000 invånare. Den 16 oktober registrerade Spanien 280,4.

På onsdag kommer regeringen att sammanträffa med regionalregeringarna via videolänk. Vid mötet ska de granska ett utkast som Hälsovårdsdepartementet har arbetat fram i hur pandemin fortsatt ska bekämpas.

I stället för att regionerna möter pandemin med insatser som skiljer sig åt kommer Hälsovårdsdepartementet att föreslå en gemensam insats. Det som avgör insatserna beror på vilken situation de olika regionerna befinner sig i.

Därefter följer gemensamma insatser baserade på fyra varningsnivåer (låg, medel, hög eller extrem risk).

De senaste siffrorna lokalt för provinsen Málaga och Andalusien bjuder på både positiva och negativa signaler. Glädjande är att under gårdagen registrerades fler som hade tillfrisknat (368) än vad som hade smittats (214).

Under måndagen kom siffror som gäller Andalusien med 1.695 nya smittfall vilket är nästan 400 fler än dygnet innan som hade 1.319. Siffrorna är från IECA (Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía).

Bilden ovan visar den kampanj som regeringen sjösatt med budskapet att munskyddet inte är för naturen. Med anledning av nedskräpningen av munskydd på offentliga platser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.