Prenumerera på nyheterna

Spanien öppnar för vaccinerade turister från 7 juni

Turister som är vaccinerade till 100 procent med doser som godkänts av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och Världshälsoorganisationen (WHO) kommer inte att beläggas med några restriktioner från den 7 juni. Det berättade den spanska regeringschefen Pedro Sánchez i samband med att han presenterade det digitala vaccinpasset för resor som godkändes på torsdagen av EU.

– Från och med den 7 juni kan turister som har slutfört vaccinationen resa till Spanien oavsett vilket land de kommer från. På så vis kan även turister från USA eller Latinamerika resa till Spanien.

Det var en mycket nöjd regeringschef som framträdde vid den stora turistmässan Fitur i Madrid på fredagen.

Vaccinpass
Igår kom beskedet att EU är överens om digitala vaccinpass som gör det möjligt att resa fritt mellan EU:s länder i sommar. Dagens besked från Pedro Sánchez att Spanien från 7 juni dessutom välkomnar alla som är komplett vaccinerade gläder den viktiga turistindustrin.

När det gäller vaccinpasset för covid-19 i EU har det varit en del svårlösta frågor som först måste lösas. Överenskommelsen nåddes efter utdragna förhandlingar.

– Efter en lång dag har vi äntligen nått en överenskommelse, meddelade den spanske ledamoten Juan Fernando López Aguilar när han gav beskedet vid en presskonferens.

Fyra friheterna
För EU som vilar på de fyra friheterna; tjänster, kapital, varor och människor är överenskommelsen om digitala vaccinpass ett viktigt steg mot att återstarta den fria rörligheten så säkert som möjligt samtidigt som det ger en klarhet och bestämdhet för medborgarna.

”Covid-19-certifikatet” som det heter ska lanseras i slutet av juni och fungera från den 1 juli. Det ska innehålla uppgifter om EU-resenärers vaccinationsstatus, om man har haft covid-19 tidigare och om man har antikroppar.

Det finns en klausul i överenskommelsen. Att enskilda medlemsländer kan införa reserestriktioner och även kräva karantän för dem med vaccinpass om det kan motiveras.

”Covid-19-certifikatet” ska kunna fås både digitalt och på papper, och vara gratis.

Enligt överenskommelsen skjuter EU också till 100 miljoner euro för att hålla ner priserna på PCR-tester.

Från 24 maj
Spanien publicerade på fredagen den officiella bulletinen där det framkommer att från måndag den 24 maj kan turister från Storbritannien, Nordirland, Australien, Israel, Japan, Nya Zeeland, Rwanda, Singapore, Sydkorea, Thailand, Kina, Macao och Hongkong resa till Spanien utan att behöva göra PCR-test.

Det gäller även för EU-resenärer som kommer från säkra områden.

Däremot gäller fortsatt ett högst 72 timmar gammalt negativt PCR-test för resenärer som kommer från områden med färgerna orange, röda eller mörkt som har hög smittfrekvens.

Det gäller exempelvis resenärer från Sverige som måste visa negativt PCR-test eller ha en fullständig vaccination.

– Detta är en glad nyhet för oss alla och inte minst för turistsektorn efter alla månader vi upplevt, sa Sánchez när han framträdde vid turistmyndigheten Turespaña utställning vid Fitur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.