Prenumerera på nyheterna

Spanien öppnar sina gränser

Det blir fritt fram för resenärer till och från Spanien inom Schengenområdet från den 21 juni, frånsett gränsen mot Portugal, den gränsen öppnas inte förrän den 1 juli.

De spanska myndigheterna hade från början tänkt sig att inte öppna några gränser före den 1 juli, men påtryckningar både från EU och från den egna turistsektorn har fått regeringen att ändra ståndpunkt.

Den 21 juni är det datum då det nu rådande nödläget upphör att gälla, detta innebär också att de nu rådande karantänsreglerna för inresande upphör. Att gränsen mot Portugal inte öppnar innan den första juli beror på att Portugal har bett om detta, när den gränsen öppnas kommer det för att symbolisera att pandemin är under kontroll att bli en gemensam öppningsakt med Spaniens kung och Portugals president närvarande,.

Från den 1 juli kommer gränsen även successivt att öppna även till länder utanför Schengenområdet. Men då kommer varje land att behandlas för sig med hänsyn till hur smittspridningen ser ut i varje land, Spanien kommer då också att kräva ett ömsesidigt öppnande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.