Prenumerera på nyheterna

Spanien öppnar upp för ryskt vaccin

Personer över 80 år kommer inte att få covidvaccinet från AstraZeneca. Samtidigt öppnar Spanien för det ryska vaccinet Sputnik V. Det meddelar hälsovårdsministern Carolina Darias under förutsättning att det godkänns av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Spanien kan i framtiden börja använda det ryska covid-19-vaccinet Sputnik V som kan komma att godkännas i EU. Resultaten av fas 3-studien som gjorts för Sputnik V publicerades i The Lancet i går, och visade att vaccinet har en skyddseffekt på 91,6 procent. Det är högre än exempelvis Astra Zenecas, som nyligen godkändes av EU-kommissionen.

Om de ryska producenterna öppnar upp, visar transparens och visar upp alla data så kan de få ett villkorligt godkännande som de andra.

Vaccinet används redan i Ryssland och i länder som Argentina, Bolivia och Iran. På tisdagen godkändes det i Mexiko. I EU är det bara Ungern som har godkänt det utan att vänta på besked från EMA. På tisdagen fick Ungern 40.000 doser Sputnik V.

Frankrike och Tyskland har meddelat precis som Spanien att de kan tänka sig att använda ryskt vaccin om det blir godkänt.

När det gäller covidvaccinet från AstraZeneca kommer det att användas på personer mellan 65 och 80 år i Spanien.

Spanien behöver säkra upp ordentligt med vaccin om målet att 70 procent av befolkningen ska vaccinerade till september.

Carolina Darias meddelar att Spanien före april får 6.797.185 doser från Pfizer, Moderna och Astrazeneca. Med det antalet kan 120.000 dagliga vaccinationer utföras de närmaste två månaderna.

Det är långt ifrån den kvarts miljon som behövs för att uppnå den efterlängtade flockimmuniteten i september med 70 procent av landets befolkning (33 miljoner människor).

En färsk undersökning i Andalusien visar att 81,3 procent tänker vaccinera sig mot covid-19. Bara 3,6 procent motsätter sig att ta vaccin. Undersökningen är gjord av Fundación Centro de Estudios Andaluces.

Svenska Magasinet har på sitt Twitterkonto ställt följande fråga till sina följare:

Tänker du ta något covidvaccin?

Fram till nu har 79,7 procent svarat ”ja”, 10,8 procent svarat ”nej” medan 9,5 procent vill ”avvakta”.
Du har möjlighet att medverka i undersökningen här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.