Prenumerera på nyheterna

Spanien överväger att besluta om nationellt nödläge

”Det väntar mycket tuffa veckor och Coronavirusvintern är här”. Den spanska regeringen har höjt tonläget på tisdagen på grund av covid-19-pandemin. Den andra vågen är inte längre ett hot, den är en verklighet, i hela Europa. Det sa landets hälsovårdsminister Salvador Illa vid en tv-sänd presskonferens från regeringskansliet Moncloa vid middagstid på tisdagen.
Även om det finns skillnader mellan regionerna är situationen oroande, säger hälsovårdsministern. Alla måste anstränga sig att minska rörligheten och kontakterna. Vi måste vara på vår vakt, sa Salvador Illa vidare.

Ministerrådet förbereder i nuläget nya riktlinjer för samtliga regioner i Spanien så att de åtgärder som tillämpas är lika för hela landet.

– Regeringen har inte för avsikt att sätta sig över regionerna, det handlar i stället om att samordna bekämpningen av pandemin.

På torsdag kommer regeringen att sitta i videomöte med samtliga regioner. Salvador Illa säger att en av de möjligheter som kan vänta är ett nytt nationellt nödläge och utegångsförbud, skriver dagstidningen El Mundo.

– Vi kommer att analysera utegångsförbudet som Frankrike har infört för att kontrollera rörlighet under vissa timmar.

Frankrike har den senaste tiden infört utegångsförbud från klockan 21 till klockan 6 på morgonen. Det gäller Paris och andra större städer.

Om centralregeringen tar beslut om nationellt nödläge under mer än 14 dagar, är vägen dit lång. Då krävs en majoritet av rösterna i kongressen, något som Illa poängterade idag med adress till det största oppositionspartiet Partido Popular.

– Om vi behöver utfärda nationellt nödläge vill jag veta vem som är villig att ge sitt stöd till det, sa Salvador Illa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.