Prenumerera på nyheterna

Spanien pausar vaccinering med AstraZeneca till personer under 60 år

Det finns en möjlig koppling mellan AstraZenecas covidvaccin och blodproppar. Det meddelar EU:s läkemedels¬myndighet EMA som tillägger att ”ovanliga blodproppar” bör listas som mycket ovanliga bieffekter av Astra Zenecas covidvaccin Vaxzevira.
Spaniens vaccineringsplan vände upp och ned på bara 24 timmar.

Bara ett dygn efter att Spaniens regeringschef Pedro Sánchez gått ut och presenterat landets vaccinationskalender fram till slutet av augusti, stoppas vaccineringen med AstraZeneca till personer under 60 år. Det innebär fortsatta problem i vaccineringsprocessen som släpar efter sedan tidigare.

Spanien stoppar alltså vaccineringen med AstraZeneca till personer under 60 år. Vaccinet kommer fortsatt att ges till personer mellan 60 till 65 år. Till övriga ges covidvaccin av andra märken.

Flera europeiska länder däribland Spanien har 228 dokumenterade fall av blodproppar. Det är i huvudsak kvinnor under 60 år som har drabbats.

EMA rekommenderar länderna att fortsätta använda det eftersom fördelarna överväger nackdelarna.

EU:s läkemedels¬myndighet vill inte se ett totalt stopp av vaccinationen med AstraZeneca vilket skulle hämma europeiska immunitetsplaner som redan nu är försenade jämfört med länder som USA, Israel eller Storbritannien.

Den spanska regionen Castilla y León stoppade helt vaccinationen med AstraZeneca under gårdagen. På torsdagen meddelar regionregeringen att AstraZeneca ska användas till personer mellan 60 och 65 år.

Bildtext: Fram till klockan 17 i onsdags hade över 2.941.831 miljoner invånare i Spanien fått två doser. Spanien har hittills fått 11.909.475 doser varav 9.357.847 eller 78,6 procent har använts.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.