Prenumerera på nyheterna

Spanien planerar för ”vaccincocktail”

En klinisk studie vid Instituto Carlos III av 600 personer ska ge svar på frågan vad resultatet blir att kombinera AstraZeneca med Pfizer. Förutom att Spanien planerar en ”vaccincocktail” finns det förslag på att skjuta upp den andra dosen av Pfizer och Moderna mellan 6 till 8 veckor för dem under 80 år för att öka immuniseringen. Det gör att fler kan få en första dos snabbare något som Israel och Storbritannien har tillämpat.

Det spanska vaccinstrategin hackar betänkligt och i dagsläget är det endast 7,2 procent av befolkningen som mottagit två doser. Då har det gått snart fyra månader sedan vaccinkampanjen inleddes.

I provinsen Málaga är andelen ännu lägre. Under måndagen rapporterades 6,06 procent av befolkningen i fått två doser covidvaccin vilket är lägst andel av regionens åtta provinser. För Andalusien ligger siffran på 7,01 procent.

Instituto Carlos III undersöker i nuläget om en ”cocktail” av covidvacciner kan användas. Det går under benämningen ”Combivacs” och där Pfizer skulle ges som andra dos till de som mottagit en första dos AstraZeneca. Metoden har börjat användas i Tyskland och Frankrike, skriver spanska medier på tisdagen.

Under tisdagen väntas ännu nytt förslag bli godkänt som går ut på att skjuta upp den andra dosen av Pfizer och Moderna mellan 6 till 8 veckor för dem under 80 år för att öka immuniseringen. Det gör att fler kan få en första dos snabbare, säger hälsovårdsministern Carolina Darias.

Även hos personer som fått en dos finns ett visst skydd, menar hälsovårdens experter.

Det skulle betyda att den andra dosen ges mellan 42 och 56 dagar. Hittills har den andra dosen av Pfizers använts efter 21 dagar och Modernas efter 28 dagar.

Hos personer från 80 år och uppåt kommer den andra dosen inte att skjutas upp.

För AstraZeneca gäller fortsatt tolv veckor mellan de båda doserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.