Prenumerera på nyheterna

Spanien planerar införa vägtullar på samtliga motorvägar

I framtiden blir det vägtullar på samtliga motorvägar i Spanien. Kassakistan sinar och kostnaderna för att underhålla landets vägnät skjuter i höjden. Enbart landets motorvägar kostar en miljard euro per år att underhålla. Och med utbyggda vägar blir det fler kilometrar att underhålla.

Det finns även tidigare betalmotorvägar som har blivit avgiftsfria. Det gäller Alicante-Tarragona. Det betyder också att för staten har det blivit en extra utgift på 30 miljoner euro.

Det är oklart när de nu fria motorvägarna blir avgiftsbelagda. Under inga omständigheter lär något hända förrän den ekonomiska krisen till följd av pandemin är över. Det krävs även politiskt samförstånd både centralt och regionalt. Det säger en talesperson i Transportdepartementet som Diario SUR har talat med.

På lång sikt kommer det att bli nödvändigt att införa någon form av betalning för de som använder landets motorvägar som just för tillfället är avgiftsfria.

Talespersonen vid Transportdepartementet säger också att 23 av 27 EU-länder för närvarande har betalmotorvägar. I 15 av dessa är samtliga motorvägar avgiftsbelagda.

Den återhämtnings-, omvandlings- och motståndsplan som ska läggas fram för Europeiska kommissionen omfattar denna fråga

Diario SUR har de senaste dagarna publicerat flera artiklar om planerna med att samtliga motorvägar blir avgiftsbelagda. Redan under högerregeringen med Ana Pastor som Utvecklingsminister kom förslaget fram. Med ökande kostnader har det blivit än mer aktuellt något som den nuvarande utvecklingsministern José Luis Ábalos betonat.

Men många är kritiska till de kommande planerna. Både privatpersoner, speditörer och Andalusien regionregering avfärdar förslaget.

De ser förslaget som en dubbelbeskattning som kommer att slå hårt mot familjers ekonomi.

Förslaget om att införa betalning på samtliga motorvägar i Spanien kommer att skickas till Bryssel den 30 april. Det ingår i den återhämtningsplan med covid-19-pandemin men där också medlemsländerna i EU ska presentera förslöag på vad som kan göras för att statens ekonomi ska stärkas.

Om betalning på samtliga motorvägar införs i Spanien betyder det exempelvis att hela stycket av A-7:an genom Costa del Sol och Costa Tropical blir avgiftsbelagd. Liksom kringfartslederna runt Málaga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.