Prenumerera på nyheterna

Spanien samarbetar med Sverige för att undvika ytterligare konkurser

Vi står inför en nödsituation efter Thomas Cooks konkurs. Nu handlar det om att undvika ytterligare konkurser för dotterbolagen Condor och Thomas Cook Scandinavia. Det sa Spaniens t f turistminister Reyes Maroto vid en presskonferens på tisdagen.

Turistministern har suttit i krismöten de senaste dagarna med representanter från turistnäringen i flera spanska regioner. Hon har även haft möten på högsta nivå med regeringarna i Tyskland och Sverige för att undvika ytterligare konkurser som kan slå mot flygbolaget Condor och Thomas Cook Scandinavian. Det skriver den spanska affärstidningen Cinco Días.

Måndagens konkurs av moderbolaget slår hårt mot främst Kanarieöarna och Balearerna.
– Nu handlar det om att rädda vintersäsongen på den tyska och svenska marknaden, säger Maroto.

Spaniens centralregering och landets regionala regeringar gör allt för att hålla dotterbolagen flytande. Thomas Cook har skulder på upp emot 100 miljoner euro till spanska företag skriver Cinco Días.

Spanien diskuterar ett eventuellt stöd till hotellsektorn för att hålla uppe sysselsättningen. Även att göra undantag från luftfartsavgifter som Aena tar ut diskuteras.

Maroto berättade också att det finns 53.000 brittiska turister i Spanien som väntar på att återvända till Storbritannien jämfört med de 30.000 som brittiska luftfartsmyndigheter har angett.

– Vi kommer att be om förstärkningar, säger den spanske turistministern.

Reyes Maroto skriver på Twitter att hon under gårdagen även satt i möte med Storbritanniens ambassadör i Spanien, Hugh Elliott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.